BiH
0

MVPBiH o glasanju u generalnoj Skupštini UN o rezoluciji o Siriji

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da je predstavnik Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima na osnovu instrukcije zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije, a temeljeno na stavu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 3. augusta tokom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda podržao rezoluciju o Siriji.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je prethodno, sukladno poziciji definiranoj Ustavom BiH i pozitivnim zakonskim propisima, poduzelo sve neophodne korake i radnje, utemeljene na ustaljenoj diplomatskoj praksi i proceduri, s ciljem definiranja stava Bosne i Hercegovine o rezoluciji o Siriji koja je jučer usvojena sa 133 glasa za, 12 protiv i 31 suzdržanim glasom.

MVPBiH je podsjetilo da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kao kreator vanjske politike BiH, zauzelo stav i izdalo instrukciju da Bosna i Hercegovina, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, glasa za sankcionu rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Siriji 4. novembra 2011. godine.

U saopćenju se ističe da je Predsjedništvo BiH pomenuti stav zauzelo konsenzusom sva tri člana Predsjedništva.

U skladu s ovim stavom, Bosna i Hercegovina je 17. februara 2012. godine glasala i za usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 66/253 kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i poziva na prekid nasilja, a BiH se potom pridružila i izjavi Evropske unije na debati Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 25. jula 2012. godine u kojoj je tretirana i aktuelna situacija u Siriji.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je 27. jula, po prijemu prvog drafta predmetne rezolucije, kao i informacije da se glasanje o istoj očekuje 31. jula ili 1. augusta, o tome vrlo hitno informiralo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uz sugestiju da Bosna i Hercegovina zadrži svoj kontinuirano poznati stav spram krize u Siriji i podrži novi prijedlog rezolucije.

"Naglašavamo da se Ministarstvo vanjskih poslova BiH, prilikom definiranja gore sugeriranog stava, osim činjenicom da je BiH do danas podržala sve rezolucije o Siriji, u Generalnoj skupštini UN-a i u Vijeću sigurnosti UN-a, vodilo i činjenicom da predmetni draft rezolucije, što je za BiH veoma važno, apostrofira zaštitu ljudskih prava, humanitarnog prava, zaštitu civila u oružanom sukobu, trenutni prekid sukoba, podršku Ananovom planu i nastavak pregovora", saopćeno je.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je, imajući u vidu gore navedeno, također uzelo u obzir da je tekst rezolucije izbalansiran i u skladu s jedinstvenim stavom EU koja je kroz kosponzoriranje podržala predmetnu rezoluciju. Također, iz Ministarstva napominju da Bosna i Hercegovina prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom ima obavezu da usaglašava svoje vanjskopolitičke stavove s vanjskopolitičkim stavovima Evropske unije, te da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine već ranije iskazalo jasno opredjeljenje i zauzelo načelan stav da će BiH pratiti vanjskopolitičke stavove EU onda kada o tim stavovima postoji konsenzus unutar Evropske unije.

Nakon prijema akta Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od 27. jula 2012. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva kako bi članovi Predsjedništva mogli razmotriti predloženu rezoluciju Generalne skupštine UN-a, te blagovremeno usaglasiti eventualne promjene ranije zauzetog stava o situaciji u Siriji.

S obzirom da ova sjednica nije održana zbog odsustva druga dva člana Predsjedništva, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije moglo usaglasiti nikakvu promjenu ranije zauzetog stava o situaciji u Siriji, o čemu je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u pisanoj formi, informirao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića.

Imajući u vidu da se u sjedištu Ujedinjenih naroda i dalje vodila živa diplomatska aktivnost s ciljem dobivanja što šire podrške za Rezoluciju, u ponedeljak i utorak, 31. jula i 1. augusta Stalna misija BiH pri UN-u u Njujorku je Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavila nove detalje glede usaglašenog teksta drafta Rezolucije, odnosno nove informacije iz diplomatskih izvora o jedinstvenoj podršci Evropske unije istoj, kao i o stavovima drugih država članica.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je potom o navedenom, u dva navrata, informiralo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, tražeći potvrdu predloženog stava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je 3. augusta obavijestio Ministarstvo o ranije zauzetom stavu o situaciji u Siriji, te da taj stav ostaje nepromijenjen i da se zadržava kontinuitet tog stava i u odnosu na predloženu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

  • S obzirom na ovlaštenja koja ima, a koja proizilaze iz Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Izetbegović je informirao MVPBiH da stav Predsjedništva BiH o situaciji u Siriji ostaje nepromijenjen, te da se u skladu s tim stavom Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u dostavi instrukcija da u Generalnoj skupštini UN-a glasa za usvajanje predložene rezolucije o situaciji u Siriji.

U skladu s gore navedenim, a posebno uzimajući u obzir kontinuitet stava Predsjedništva Bosne i Hercegovine spram sirijske krize od njenog početka do danas, obavezom usklađivanja vanjskopolitičkih stavova sa stavovima EU, te stavovima susjednih zemalja, odnosno Srbije, Hrvatske, Crne Gore da će podržati rezoluciju, analizom teksta rezolucije koji je izbalansiran i sadrži sve elemente od suštinske važnosti za BiH, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je uputio instrukciju Stalnoj misiji BiH pri UN-a u Njujorku da podrži rezoluciju.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine podsjetilo je da je rezolucija o Siriji u Generalnoj skupštini UN-a usvojena glasovima dvije trećine zemalja članica UN-a, odnosno sa 133 glasa "za", među kojima su sve zemlje članice EU, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Kanada, Meksiko, kao i nama susjedne države Srbija, Hrvatska, Crna Gora, te Albanija. Protiv usvajanja rezolucije bile su Kina, Sirija, Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Bolivija, Nikaragva, Mjanmar, Zimbabve i Venecuela, a među suzdržanim zemljama Indija i Pakistan, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.