BiH
0

MVPBiH čeka zvaničnu informaciju od SIPA-e o Stankovićevom državljanstvu

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova BiH još čeka zvaničnu informaciju od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u vezi s državljanstvom Srbije koje je, kako tvrdi SIPA, odbjegli osuđenik Radovan Stanković dobio nezakonito.

-MVP čeka zvaničnu informaciju od SIPA-e, nakon čega će diplomatskim putem zatražiti od Republike Srbije odgovarajuće informacije vezane za slučaj državljanstva, izjavio je Agenciji FENA glasnogovornik MVP-a BiH Nebojša Regoje.

Pomoćnik direktora SIPA-e Dragan Lukač jučer je kazao kako je ova agencija dobila potvrdu iz Srbije da je Stanković 2. decembra 2004. nezakonito dobio državljanstvo ove zemlje. On se u to vrijeme nalazio u haškom pritvoru.

Lukač je bh. ministarstva vanjskih poslova, pravde i civilnih poslova pozvao da zatraže od nadležnih organa Srbije poništavanje rješenja o dodjeli državljanstva Stankoviću. Smatra kako bi Stankovićevo srbijansko državljanstvo moglo predstavljati problem u slučaju njegovog hapšenja i izručenja BiH.

Iz Ministarstva pravde BiH su saopćili da ovo ministarstvo nema ingerencije da kod druge države pokreće inicijative za oduzimanje nečijeg državljanstva, te da takvu inicijativu diplomatskim putem može da pokrene samo MVPBiH.

Radovan Stanković je pobjegao 25. maja iz KPZ Foča, gdje se nalazio na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih na području Foče tokom 1992. godine.