BiH
0

MVP: Nećemo podleći pritiscima medija

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odlučno je da istraje na postizanju punog organizacionog jedinstva, radne i tehnološke discipline i na restrukturiranju ministarstva po evropskim standardima i sistemu vrijednosti kao svojevrsnoj brani nacionalnim podjelama i političkim utjecajima sa strane, istaknuto je u današnjem saopćenju Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH povodom 'učestalih medijskih napada'.

"Proteklih mjeseci smo kao ministarstvo, posebno ministar i njegov kabinet, izloženi agresivnim medijskim napadima ničim izazvanim, politički motiviranim, sve sa ciljem destrukcije rada ovog ministarstva. Razlog je vjerovatno u našoj odlučnosti da se pokrene cjelovito preispitivanje rada u prošlim mandatnim periodima, o čemu najbolje svjedoče nalazi Ureda za reviziju institucija BiH, te istrage koje vode nadležni organi.

Pitamo se ko se pribojava nalaza ovih državnih institucija i ko to medijskom hajkom na ovo ministarstvo pokušava otupiti oštricu moguće odgovornosti? Neuspjeli pokušaji slamanja moralnog i političkog digniteta samog ministra i njegovog kabineta objektivno ne doprinosi snaženju pozicije vanjske politike naše zemlje. Naprotiv, oni daju argumente onima koji nisu na strani Bosne i Hercegovine. Žalosno je pa i krajnje neprihvatljivo da se pojedini mediji nekritički svrstavaju uz pojedine političke opcije i njihove lidere i tako pokušavaju arbitrirati i manipulirati sa javnim medijima.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se neće upuštati u polemiku sa pojedinim medijima, a ponajmanje sa njihovim političkim mentorima promašenih ambicija da postanu dio parlamentarne većine i sebi priskrbe neku ministarsku poziciju.

Svjesni krize u našoj zemlji odlučni smo da istrajemo u realizaciji strategije vanjske politike koju kreira Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, radnih poslova i zadataka dobijenih od strane Vijeća ministara BiH i tako na najbolji način demantiramo insinuacije i neistine koje se pokušavaju plasirati i prodati običnim ljudima. Kritika javnosti, ukoliko je ona dobronamjerna i konstruktivna, je uvijek dobrodošla kao i snažna opozicija u Parlamentarnoj skupštini BiH kao korektiv aktualne vlasti. Otvoreni smo za kritičke poruke javnosti i korekcije u našem radu, svjesni da samo tako branimo vjerodostojnost, kredibilitet i evropske vrijednosti vanjske politike BiH. Izglasavanje povjerenja u Ministra vanjskih poslova u

Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, po drugi put, daje nam nadu da će nam se pružiti mogućnost da dokažemo kako se može, a i hoće, voditi i braniti vanjska politika BiH, uz otvorenost za sve dobronamjerne poruke Parlamentarne skupštine BiH i javnosti na dobrobit svih građana i naroda Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.