BiH
0

MVP BiH priprema plan aktivnosti nakon najave o zatvaranju GK Bon

FENA
Bon
Bon
Ministarstvo vanjskih poslova BiH najavljuje da će, u povodu protesta koje su državljani Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj održali danas ispred zgrade Generalnog konzulata BiH u Bonu zbog odluke o zatvaranju Konzulata, pripremiti plan aktivnosti, mjera i radnji koje je neophodno poduzeti.

MVP BiH namjerava poduzeti mjere s osnovnim ciljem da se građanima BiH i drugima koji žive na jurisdikcionom području ovog generalnog konzulata omogući jednako efikasna i pravovremena konzularna usluga putem diplomatsko-konzularne mreže BiH u toj zemlji.

MVP BiH naglašava u saopćenju za javnost da će se u sprovođenju odluke Predsjedništva BiH o zatvaranju GK Bon uz pristanak zemlje domaćina izvršiti nova preraspodjela sadašnjeg konzularnog područja GK Bon između GK BiH u Štutgartu i Ambasade BiH (Konzularno odjeljenje) u Berlinu.

Nadalje, MVP BiH će povećati broj konzularnog osoblja u GK Štutgart i Konzularnom odjeljenju Ambasade BiH u Berlinu sukladno realnom povećanju obima poslova do kojeg će doći u ovim DKP-ima. Po potrebi će biti omogućeno povećanje broja konzularnih dana tj. mogućnost da se konzularne usluge za naše građane obavljaju i van sjedišta DKP-a u gradovima s brojnijom bosanskohercegovačkom zajednicom.

MVP BiH razmatra i poduzimanje drugih mjera kojima bi se eliminirali negativni efekti zatvaranja GK Bon kao što su održavanje redovnih konzularnih dana u Bonu, zaprimanje i obrada zahtjeva putem pošte i sl.

U saopćenju za javnost MVP BiH naglašava i to da će putem medija i drugim metodama (klubovi i udruženja građana) pravovremeno obavijestiti bh. građane s tog konzularnog područja, kao i javnost o tačnom datumu zatvaranja GK Bon.

Pored toga, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj će tokom predstojeće posjete SR Njemačkoj posjetiti i Bon kako bi se sastao s državljanima BiH koji žive i rade u tom dijelu Njemačke.