BiH
0

MVP BiH: Nema informacija o eventualnim stradanjima bh. državljana u Iraku

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ambasada Bosne i Hercegovine u Amanu je u kontaktu sa 15-tak državljana Bosne i Hercegovine koji po različitim osnovama borave u Iraku. Radi se o našim državljanima koji rade za bh. kompanije poput Energoinvesta ili za međunarodne organizacije i strane kompanije. Dio bh. državljana je u porodičnim vezama sa iračkim državljanima, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. 

"U ovome trenutku nema informacija o eventualnim stradanjima naših državljana koji žive i rade u Iraku. Najveći broj naših državljana, sa kojima Ambasada BiH u Amanu održava kontakt, nalazi se u regionu Kurdistana, dijelu Iraka koji je pod kontrolom Kurdistanske regionalne vlade (KRG) i gdje je situacija stabilnija nego u drugim dijelovima zemlje", istakao je za AA Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je izdalo obavještenje u kojem upozorava bosanskohercegovačke državljane da ne putuju u Irak zbog trenutnog pogoršanja sigurnosne situacije oko grada Mosula u provinciji Niniva.

MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Iraku da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački državljani u Republici Irak kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Ammanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Republiku Irak na broj telefona: +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Republici Irak mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Ammanu ili centar komunikacija u MVP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.