BiH
147

Muzička škola u Goraždu slavi 40 godina rada

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Osnovna muzička škola Avdo Smailović u Goraždu ovih dana proslavlja veliki jubilej, 40 godina uspješnog rada. Škola je ispratila brojne generacije, iznjedrila talente, a dio njih okupit će i uz 40. rođendan čija je proslava počela zajedničkom svečanom sjednicom nastavničkog vijeća, školskog odbora, vijeća roditelja i učenika.

Bivše kolege i učenici obišli su i mezar Abdurezaka Srkalovića Reska koji je uz bh. kompozitora Avdu Smailovića jedan od najzaslužnijih za početak rada škole davne 1975. godine.

Danas ona spada među najuspješnije muzičke škole u BiH, ali i šire, za 40 godina, u 31 generaciji iznjedrila je blizu 500 diplomaca. Trenutno školu pohađaju 182 učenika s kojima radi 13 nastavnika, a izučavaju gitaru, harmoniku, klavir, flautu i violinu.

"Godinama nižemo dobre rezultate na takmičenjima. Imamo sjajnu atmosferu u školi. Poštujemo se, uvažavamo, timski djelujemo i to daje rezultat. Sve ove godine zaista imamo podršku i pomoć i općine i BPK Goražde. U današnjem vremenu kada se mnoge institucije zatvaraju mi s ponosom slavimo 40 godina postojanja i rada škole koja ni u ratu nije prestala raditi. Zahvaljujući ljudima koji su tada radili, a i danas, nižemo velike uspjehe te s ponosom pronosimo ime grada Goražda kroz cijelu BiH i u regionu", kazala je Selma Verem, direktorica OMŠ Avdo Smailović.

Mnogo generacija ispratio je i Samir Obarčanin, prvi stipendista ove škole, nekadašnji direktor, a danas nastavnik u ustanovi za koju je vezan već 30 godina. Posebno je ponosan na rad u najtežem ratnom periodu, kada su on i kolegica Belkisa Vehabović, u vrijeme kada je škola bila puna izbjeglica, ipak uspjeli organizovati rad sa djecom.

"Ja sam ustvari tu od samog početka. Godine 1975. sam bio član Gradskog muzičkog centra, tada mali, sitan dječak sa velikim instrumentom (hornom) u rukama. Taj instrument i ta godina su ustvari odredili moj život, budućnost i sadašnjost. Generacije i talentovani učenici su se smjenjivali, vrijeme prolazilo, škola rasla i napredovala. Mnogo divnih učenika, dobrih kolega. I tako sve do maja 1992. godine... Rat! Na svu sreću, pokupio sam važne dokumente, matične knjige, radne knjižice, školske dnevnike... nešto nota i sve to sklonio u svoju kuću, jer je škola tada već postala kolektivni centar za izbjeglice. Ali nismo odustajali. Kolegica Belkisa Vehabović i ja danima smo radili na tome da pokrenemo školu. I uspjeli smo", priča Obarčanin.

Škola je nakon kraćeg prekida, zahvaljujući entuzijastima, nastavila rad u najtežim ratnim okolnostima.

"U školi smo imali samo jednu slobodnu prostoriju i u njoj časove klavira, harmonike, gitare... u isto vrijeme. Na svu sreću u gradu su bili još i prof. Hamza Alkadić, Sifeta Ajanović, Almer Imamović... kolege koje su nam pritekle u pomoć. Rat je trajao, grad je gorio. Nastavu smo održavali samo onda kada je bilo zatišje u ratnim dejstvima. Onda kada bi se puno pucalo i bilo opasno išli smo kod učenika njihovim kućama i održavali im časove. Ocijenili smo da to djeci mnogo znači i da uz pomoć muzike bar na trenutak zaborave na ratne strahote u njihovoj blizini", sjeća se Obarčanin i zahvaljuje mnogobrojnim učenicima koji su prošli kroz ovu školu, a koji su rasuti po cijelom svijetu.

Rođendan škole prava je prilika za prisjećanje na život i stvaralaštvo kompozitora Avde Smailovića čije ime nosi ova škola o čemu će kroz ponovni susret sa Goraždanima sutra u sali škole govoriti mladi pijanista Bartolomej Stanković. U četvrtak je predviđen koncert učenika, a dan poslije će biti promovisana brošura "Sunčana škola" čiji su autori Slavko i Anja Klisura.

Kruna obilježavanja ovog vrijednog jubileja bit će svečani koncert u velikoj sali Centra za kulturu u petak u 19 sati na kojem će nastupiti nekadašnji i sadašnji učenici, profesori, nastavnici, među njima i popularna grupa "Zona isključenja" čija je većina članova pohađala ovu školu.