Udruženje izdavača
0

Mutni poslovi s udžbenicima

FENA
Besplatni udžbenici za osnovnu školu kojima se mediji, izdavači i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke bave već cijelu godinu vjerovatno će doći u više od 100.000 dječijih ruku, ali sa zakašnjenjem, saopćilo je danas Udruženje izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u Federaciji BiH.

"Iako je 15. maj bio krajnji rok kad je Federalno ministarstvo trebalo izdavačima saopćiti podatke o broju potrebnih udžbenika, to još nije učinjeno.

Federalno ministarstvo, budući da nije bilo sposobno ovaj posao završiti na vrijeme i po dogovorenoj proceduri, prepustilo je sve kantonalnim ministarstvima koja su s velikim zakašnjenjem saopćila potrebe, i to zasad samo za Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton, dok ostali i dalje nešto čekaju.

To izdavačima stvara ogromne teškoće i troškove. Kako koji kanton objavljuje koliko mu je primjeraka potrebno, izdavači daju naloge za štampu, ali pošto ne znaju definitivne količine, štampaju udžbenike u više navrata, što košta znatno više nego kad bi se odjednom štampao cijeli tiraž", stoji u današnjem saopćenju za javnost ovog udruženja.

Podržavajući od početka projekt, Udruženje se oštro protivi ponašanju pojedinih ministarstava koja svojom sporošću i sumnjivim odabirom naslova bacaju sjenku na projekt i izdavačima nanose ogromne štete, saopćeno je također.

"Udruženje upozorava javnost i institucije na mutne poslove koji se dešavaju s izborom udžbenika za otkup. Od četiri kantona jedino je Sarajevski poštovao zakon i omogućio nastavnicima da udžbenike sami izaberu.

Najdrastičnijje je postupilo Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona - oduzelo je nastavnicima pravo izbora i putem 'stručne komisije' odabralo samo po jedan (ne i najbolji) udžbenik, grubo onemogućavajući izdavačima tržišnu utakmicu, tj. da se, prema izboru nastavnika, mogu koristiti sva tri odobrena udžbenika za pojedini predmet.

U Zeničko-dobojskom kantonu se isto desilo s udžbenicima za 5. razred devetogodišnje osnovne škole. Iako niko nije vidio udžbenike, Ministarstvo je 'izabralo najbolje'.

Prema neslužbenim informacijama, Bosanskopodrinjski i Hercegovačko-neretvanski kanton su također izabrali samo po jedan udžbenik, a Unsko-sanski za neke predmete po jedan, za neke po dva, a samo za neke po tri", navedeno je dalje u saopćenju.

Udruženje smatra da se sloboda nastavnika da se opredijele za najbolji udžbenik i pravo izdavača na ravnopravnu tržišnu utakmicu ne smiju sprečavati i da je autokratsko upravljanje obrazovnim sistemom vrlo opasno.

Na sve načine branit će pravo djece na kvalitetno obrazovanje i svoje pravo na normalan rad, saopćeno je.