BiH
6

Mutabdžija: Nacionalna grupa predmeta neće biti uvedena samo u RS-u

FENA
Goran Mutabdžija (Foto: Arhiv/SRNA)
Goran Mutabdžija (Foto: Arhiv/SRNA)
Za učenike bošnjačke nacionalnosti u Konjević-Polju i Vrbanjcima kod Kotor Varoši neće biti uvedena grupa nacionalnih predmeta ni u novoj školskoj godini i taj problem treba da se riješi u cijeloj BiH, kategoričan je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija.

On tvrdi da se na nivou cijele BiH trebaju osigurati ista prava za sve učenike, odnosno i za srpske đake u Federaciji BiH pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

"To podrazumijeva jednoobrazno rješenje na teritoriji cijele BiH. Mi nikome nismo oduzeli to pravo, ali ga i ne dajemo nikome dok se to isto pravo ne obezbijedi za djecu srpske nacionalnosti u Federaciji BiH", ustvrdio je resorni entitetski ministar.

Mutandžija je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao kako je neophodan novi politički dogovor o tom pitanju koji će se pretočiti u zakonski okvir.

Potvrdio je da su učenici bošnjačke nacionalnosti u Konjević-Polju upisani u stariji razred u odnosu na onaj koji su završili prethodne godine.

"Željno ih očekujemo i smatramo da je to dobar potez", tvrdi on.

Kada su u pitanju djeca iz Vrbanjaca, naveo je da još nije postignut dogovor s roditeljima, ali da to očekuje tokom ove sedmice.

"Očekujemo da ćemo na sastanku s njima tokom ove sedmice u školi u Vrbanjcima postići i taj vid dogovora, a to znači da oni polože razredni ispit na teritoriji FBiH, kao što su to učinila djeca iz Konjević-Polja i da na taj način za tu djecu obezbijedimo iste uslove", dodao je ministar prosvjete i kulture RS.

Bošnjački đaci u Vrbanjaca kod Kotor-Varoši nisu pohađali nastavu u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što imaju pravo.