BiH
0

Mustafa Mujezinović uputio zahtjeve federalnim ministrima

Sarajevo-x.com
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je niz zahtjeva federalnim ministrima, među kojima i ministru energije, rudarstva i industrije Vahidu Heći, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damiru Ljubiću, te federalnom ministru prometa i komunikacija, Nailu Šećkanoviću.

Imajući u vidu da je Vlada Federacije BiH na 130. sjednici, održanoj 11.januara 2010.godine, utvrdila prioritete izgradnje elektroenergetskih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine i načine njihovog finansiranja, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović zatražio je od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije mr. Vahida Heće da, radi stvaranja pretpostavki za implementaciju ovog strateškog projekta, Vladi Federacije BiH dostavi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću premijera FBiH.

Također, premijer Federacije BiH je od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije zatražio i dostavljanje Prijedloga zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama.

Ukazujući na širi društveni značaj Kompanije "Natron-Hayat“ d.o.o Maglaj, premijer Federacije BiH je danas ponovo uputio apel kantonalnim premijerima da putem resornih ministarstava osiguraju da kantonalna šumsko-privredna društva sve raspoložive količine celuloznog četinarskog drveta usmjere za ugovaranje sa "Natron-Hayat“ d.o.o Maglaj.

Od federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva mr. Damira Ljubića, premijer je zatražio da hitno Vladi Federacije BiH dostavi Prednacrt zakona o šumama, kojim bi se umjesto deset kantonalnih šumsko-privrednih društava formiralo jedno, i to federalno šumsko-privredno društvo, koje će imati svoja kantonalna odjeljenja, odnosno ispostave. Ovakvim rješenjem bi se osiguralo da Federacija BiH, koja je vlasnik javnog dobra, može istim i upravljati.

Od federalnog ministra prometa i komunikacija, Naila Šećkanovića, premijer Federacije BiH je zatražio da svakoj budućoj tenderskoj objavi za sve poslove vezane za izgradnju dionica autoceste Koridora Vc na teritoriji Federacije BiH, prethodi obavještavanje Vlade Federacije BiH, te da o svakoj fazi do konačnog odabira ugovarača informira Vladu Federacije BiH, saopšteno je iz Ureda premijera FBiH.