BiH
5

Mustafa Cerić će danas u Bundestagu govoriti o genocidu u Srebrenici

FENA
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zajedničkim apelom za mir i harmoniju među religijama, danas će biti okončan ovogodišnji prestižni Međunarodni ljetni univerzitet u Berlinu.

Na poziv generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove, završnoj manifestaciji, koja će biti održana u Bundestagu, prisustvovat će i Mustafa Cerić.

Simbolično, upravo na dan godišnjice genocida u Srebrenici i na dan dženaze i ukopa 175 žrtava, Cerić će u Bundestagu govoriti o najgorem zločinu, nezapamćenom još od holokausta, i pozvati prisutne u Bundestagu da odaju počast žrtvama srebreničkog masakra, te još jednom apelirati da strahote Srebrenice ne smiju biti zaboravljene, niti se više ikada ikome smiju desiti.

Univerzitet za interkulturalno liderstvo dio je programa Alladin, pod pokroviteljstvom UNESCO-a i u partnerstvu sa 20 prestižnih univerziteta iz Evrope, Afrike, Bliskog Istoka i Sjedinjenih Država, a tema ovogodišnjeg programa bila je „Religija, mir i konflikt u 21. stoljeću“.

Skupu u Berlinu prisustvovat će i Edelgard Bulmahn, vice-predsjednica Bundestaga, Michael Roth, njemački ministar za pitanja Evropske unije, brojni ambasadori, te predstavnici kulturnog, političkog i znanstvenog života, saopćio je Ured za odnose s javnošću Mustafe Cerića.