BiH
0

Muslimović: Poljoprivrednici ujedinjeni u ostvarenju svojih ciljeva

FENA
Avdo Muslimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Avdo Muslimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Koordinacija udruženja i saveza poljoprivrednika u Federaciji BiH održala je danas vanredni sastanak u Sarajevu na kome je odlučeno da poljoprivrednici upute zahtjev Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da do 31. decembra budu isplaćeni svi poljoprivredni poticaji iz 2012. godine, kao i poticaji za 2013. godinu koji su već uneseni u trezor.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović kazao je na pres-konferenciji nakon sastanka da je trenutno, po njihovim informacijama, oko 6,5 miliona KM obrađenih poljoprivrednih poticaja koji još nisu isplaćeni.

Poljoprivrednici, prema njegovim riječima, još zahtijevaju unos preostalih poticaja iz 2013. godine u trezor, te njihovu isplatu do 31. januara 2014. godine. Također, traže poštivanje tri federalna zakona - o poljoprivredi, poticajima i izvršenju budžeta.

"Napokon smo postigli dogovor između svih poljoprivrednih udruženja u FBiH i ubuduće ćemo zajednički nastupati u ostvarenju svojih ciljeva, rješavanja naših problema i ostvarenju zakonskih prava na poticaje", istakao je Muslimović.

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, kako je dodao, poljoprivrednici će poduzeti najradikalnije korake dosad. Poručio je da su spremni poslije 31. januara, između ostalog, prekinuti plaćanje PDV-a i svih ostalih zakonskih obaveza.

Predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza i član Koordinacije Dževad Kovač rekao je da je prisustvovao jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru, te da se ne slaže s izjavama koje su dali premijer Nermin Nikšić i ministar Anto Krajina.

"Nikšić je sebi dao za pravo da odlučuje ko je poljoprivrednik, a ko nije. Imaju institucije koje su zadužene za to da ustanove ko nelegalno koristi poticaje i da razdvoje ljude koji se bave poljoprivredom od onih koji se ne bave. Također, dao je sebi za pravo da odlučuje koji kanton je prioritet", rekao je Kovač i dodao da poljoprivrednici u FBiH neće dozvoliti da poljoprivreda bude uništena.