Noć oprosta
2

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-berat

Anadolija
Muslimani večeras obilježavaju jednu od četiri odabrane mubarek noći u godini, Lejletu-l-Berat. To je petnaesta noć mjeseca šabana i noć posebnog Božjeg blagoslova.

Noć Lejletu-l-berat ima više imena: noć polovine šabana, Noć oprosta, Noć oslobođenja, Noć izlaganja djela, Noć rasporeda i odluke.

Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca šabana. Razlog za ovakvo imenovanje ove noći je što se u njoj bereket (blagoslov) i prihvatanje kajanja mogu zaslužiti.

Prema nekim predajama, u noći Lejletu-l-berat objavljen je ajet o promjeni kible: "I okreni lice svoje prema Časnom hramu ( Ka'ba ) ...".

Do tada su se muslimani u namazu okretali prema Kudsu (Jerusalem), a od tada se okreću prema Ka'bi (Mekka).

Prema islamskom vjerovanju u ovoj noći se određuju sudbina za narednu godinu a u Lejletu-l-Kadru melekima bude naređeno da to izvrše.

Božiji Poslanik je rekao: "Kada nastupi 15. noć ša'bana, provedite je u nafili (dobrovoljnom namazu), a dan koji slijedi u postu." (Ibn Madždže)

Kod muslimana postoje četiri mubarek noći a to su: Lejletu-l-Regaib, Lejletu-l-Miradž, Lejletu-l-Berat i Lejletu-l-Kadr su noći koje muslimani obilježavaju svake godine.