BiH
300

Muslimani ulaze u itikaf: Noći provode u ibadetu, a spavaju između namaza

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Muslimani širom svijeta posljednju trećinu mjeseca ramazana provode u ibadetu, ali u posljednjoj trećini obavlja se i islamska dužnost, itikaf.

Itikaf predstavlja islamsku dužnost zajednice da se posljednjih deset dana svetog mjeseca ramazana provede u džamiji, gdje vjernici imaju samo jednu obavezu, a to je ibadet Allahu dž.š.

Vjernici u Zenici itikaf obavljaju u nekoliko džemata, gdje je Medžlis islamske zajednice u Zenici to odobrio, odnosno, gdje se ispunjavaju uvjeti da vjernici provedu posljednju trećinu ramazana u itikafu.

U džamiji u džematu Blatuša u Zenici ove godine u itikafu su trojica džematlija, koji vrijeme u itikafu provode zajedno od 1998. godine.

Jedan od džematlija džemata u Blatuši koji se nalazi u itikafu je 70-godišnji Mustafa Uzunović koji je itikaf obavljao i po drugim džamijama širom Bosne i Hercegovine, dok nije dobio mogućnost da itikafi u svom džematu.

"U itikafu smo nas trojica od 1998. godine kada smo bili u Bočinji, a dvije godine sam bio i u Sarajevu, pa u Tešnju, a unazad četiri ili pet godina sam u ovoj džamiji, svom džematu, koji ne može zamijeniti ništa", kazao je Uzunović.

Uzunović vrijeme u itikafu provodi klanjajući nafila-namaze i učeći Kur'an časni. U toku dana prouči oko 120 stranica, dok se u noćnim namazima prouči oko 40-tak stranica Kur'ana časnog. Vrijeme za spavanje nalaze između pet dnevnih namaza, kako bi noć proveli u ibadetu. Iftar i sehur pripremaju im ukućani, ali i druge džematlije koje ih široka srca počaste.

"U dogovoru smo sa našim ukućanima da nam spremaju iftar, a dosta iftara nam donesu i ljudi, pa hrane ostane i za sehur", dodao je Uzunović.

Sa Uzunovićem u itikafu je i Sulejamn Miskić iz Bihaća koji se zahvalio svojim prijateljima koji im donose iftare.

"Zaista želim da poselamim i da se zahvalim svim ljudima koji nam donose iftare jer su to ljudi koji se boje Allaha dž.š. jer to što urade, urade sa velikom iskrenošću. Itikaf za nas predstavlja slijeđenje sunneta poslanika Muhammeda a.s. To je naš uzor i mi samo slijedimo ono što je on radio. Vrijednost itikafa je tolika da bi trebalo da svi koji mogu posljednju trećinu provedu u itikafu, ali eto mi smo tu zajedno dugo godina tako smo i ove godine nastavili da obavljamo ovu islamsku dužnost", kazao je Miskić.

Muslimanima koji vrijeme provode u itikafu nije dozvoljeno da izlaze iz džamije u kojoj itikafe, osim u iznimnim slučajevima kao što je uzimanje abdesta, gusula i obavljanje prirodne nužde. Preporučljivo je da u itikafu budu najmanje dvije osobe kako bi jedna učila Kur'an i ibadetila dok druga spava, tako da u posljednjoj trećini ramazana ibadet ne bude nikako prekidan.