BiH
513

Muslimani širom BiH s radošću dočekali Ramazanski bajram

Klix.ba/Anadolija/FENA
Bajram u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanski bajram.

Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je u bajramskoj hutbi kazao da je obaveza i dužnost muslimana i muslimanki da pozivaju na mir i dobro u svijetu i da odvraćaju od ratova i sukoba.

Ramazan - škola strpljivosti i dobročinstva

"U džamijama širom BiH i dijaspore klanjat ćemo bajram-namaz i zahvaliti Allahu dž.š. na nimetima i da primi naše ibadete tokom ramazana. Ramazan je bio prilika i škola koja nas je učila strpljivosti i dobročinstvu. Naša obaveza je da pozivamao na mir i dobro i da odvraćamo od razvrata. Volja za moći razara porodicu i o tome muslimani moraju voditi računa", rekao je Kavazović.

Napomenuo je da u bajramskim praznicima muslimani u BiH ne smiju zaboraviti one koji su u nedavnim poplavama ostali bez svojih domova.“Veliki broj muslimana u BiH je ostao bez domova i oni su ispit naše zajedničke savjesti. Bajram je prilika da se podsjetimo na naše obaveze pred nama. Ne zaboravimo zato ljude pogođene poplavama. Sada je bitno da što veći broj ugroženih dođe do krova nad glavom. Vlasti su obećale da će dobiti domove, podsjećamo ih da su vlasti obećale”, kazao je Kavazović.

Istakao je kako u mnogim muslimanskim zemljama traju sukobi napominjući kako nepravda neće vječno trajati.

"U svijetu se prolijeva krv nevinih ljudi, a posebno muslimana. Neka zlotvore stigne kazna. Palestina je otvorena rana na savjesti čovječanstva. Neće zulum zulumčara vječno trajati", istakao je Kavazović.

Na kraju je poručio: "Bajram je prilika i da se prisjetimo naših šehida i njihovih žrtava za ovu zemlju i časnu slobodu".

Posebno je naglasio značaj poštivanja i solidarisanja među muslimanskim vjernicima kako bi bili uspješniji i bolji vjernici.

"Pružimo priliku mladima i založimo se za istinu kada god možemo. Praštajmo jedni drugima jer to učvršćuje veze među narodima. Daj nam mudrost da živimo u slozi sa braćom i sa komšijama. Svim muslimanima i muslimankama želim sretne i berićetne bajramske dane", rekao je Kavazović.

Na kraju hutbe reis Kavazović je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao Ramazanski bajram riječima: Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Zenički muftija: Budimo ustrajni u ibadetu i nakon ramazana

Više hiljada Zeničana Bajram-namaz je klanjalo u Čaršijskoj džamiji u centru Zenice gdje je održana centralna svečanost obilježavanja Ramazanskog bajrama.

Nakon klanjanja Bajram-namaza muftija zenički Ejub ef. Dautović u tradicinalnoj bajramskoj hutbi je kazao:

"Hvala vam što ste postili mjesec ramazan, što ste posjećivali džamije i prisustvovali zajedničkim namazima i mukabelama i sto ste predali zekat u bejtu-l-mal. Zahvalni smo Allahu na blagodatima ramazana koji nam je pokazao kako da pred poteškoćama pokažemo strpljivost, a zekat nas je naučio da ispunimo svoju obavezu solidarnost i disciplinu. Budimo ustrajni i nakon ramazan u našim ibadetima jer valja nama i bez ramazana hoditi putem pokornosti i privrženosti. Vjera traži dobrog muslimana. Poslanik nas je podučio da su u Allaha najdraža djeca koja su ustrajna. Bajram je prilika da odredimo svoje prioritete i da ustajemo u njima. Vjerovati znači uzdati se u Allaha i u pobjedu koju je on garantovao vjernicima koji iskreno i u ime Allaha vjeruju i čine dobro. Vjera ne smije biti predmet kompromisa, ona je spas i na ovom i onom svijetu. Važno je da izvršavamo ono čime smo zaduženi, da se klonimo onog što je zabranjeno i da budemo zadovoljni onim što nam je dodijeljeno", istakao je Dautović u bajramskom govoru.

On je još dodao da je vjernik onaj koji se raduje miru u domovini, jer je ljubav prema domovini i dio vjere, te da se to treba pokazati djelom, uz stalnu brigu i odgovornost.

"U ovim teškim vremenima musliman treba biti optimista, izlazak iz ovog stanja je moguć, samo trebamo promijeniti sami sebe. Trebamo zahvaliti Allahu dž.š. na životu koji imamo jer nema sreće bez zahvalnosti", dodao je Dautović, koji je potom svim vjernicima čestitao Ramazanski bajram.

"Podijelimo bajramsku radost sa članovima porodice, rodbinom i prijateljima, a posebno onima koji su daleko od svog doma. Otvorimo i srca i vrata svim vjernicima jer Bajram je blagdan milosti i darivanja", izjavio je Dautović.

Nakom hutbe uslijedilo je međusobno čestitanje Bajrama među vjernicima, te druženje u centru grada uz besplatnu kafu i kolače.

Bajram-namaz klanjan u svim tuzlanskim džamijama

Bajram-namaz klanjan je jutros u svim tuzlanskim džamijama, a centralno obilježavanje velikog muslimanskog praznika upriličeno je u džamiji Princ Abdulah. Bajram-namaz u džamiji Princ Abdulah predvodio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, koji je vjernicima prenio i prigodnu bajramsku hutbu, dok je prigodan bajramski vaz održao dr. Sead ef. Seljubac.

“Oslanjajmo se uvijek na dragog Boga i gradimo međusobno bratsko povjerenje. Pozivam vas da u danima Bajrama manifestiramo ljepotu krunskih vrijednosti koje smo u Ramazanu sticali. Svima vama, povodom Ramazanskog bajrama, upućujem naljepše čestitke, sa željom, da duhovno osnaženi prenosite ljepotu ovog unutrašnejg mira i radosti na sve ljude oko sebe”, naveo je Vahid ef. Fazlović u svojoj bajramskoj čestitci.

Svim vjernicima u povodu Ramazanskog bajrama iskrene čestitke uputili su i glavni imam Medžlisa islamske zajednice hafiz Ahmed ef. Huskanonović i predsjednik Hasan ef. Spahić, koji su izrazili nadu da će se naredni mubarek dani provesti u blagdanskoj radosti i miru.

Vjernici su jutros ispunili mnogobrojne tuzlanske džamije. Prepune su bile Čaršijska, Turalibegova, Šarena, Jalska, Vikaljska, Tušanjska džamija…, a vjernici su nakon međusobnog čestitanja požurili kućama kako bi radost Bajrama podjelili sa svojim najbližim.

Sutra se i u Tuzli obilježava Dan šehida. Centralna manifestacija je u džematu Moluhe kod spomen obilježja šehidima i počinje u 10 sati, a u 12 sati predviđeno je učenje hatme dove šehidima u Čaršijskoj džamiji poslije čega slijede posjete tuzlanskim šehitlucima.

Sreće, napretka i lijepog života

U Medžlisu Ferhad pašine džamije u Banjoj Luci jutros je u prisustvu velikog broja vjernika klanjan Bajram namaz, javlja Anadolu Agency (AA).

"Evo osvanulo je i ovo lijepo bajramsko jutro. Sretan sam što sam sa svojim članovima porodice, što zajedno klanjamo Bajram namaz“, riječi su Ismeta Mujičića, koji je klanjao bajram-namaz u Banjoj Luci.

"Bajram dočekujem s radošću i željom da nam dragi Allah podari zdravlja, sreće, napretka i lijepog života. Da se družimo, pazimo u slozi odgajamo svoju djecu, kazao je Muharem Ramić.

U čestitki upućenoj muslimanskim vjernicima banjalučki muftija Osman ef. Kozić istakao je da su dani Bajrama dani radosti.

"Pozivam vas da ih provedemo uz svoje porodice, prijatelje i komšije. Počastimo svoje rođake, prijatelje i komšije baklavom, neka i oni osjete bajramsku radost”, naveo je Kozić.

Bajram namaz jutros je klanjan, osim u Medžlisu Ferhadije, i u ostalim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Veliki broj Mostaraca u Sjevernom logoru

Veliki broj vjernika okupio se jutros u dvorani USRC Midhat Hujdur Hujka u Mostaru gdje je organizovana centralna svečanost povodom velikog islamskog blagdana, Ramazanskog bajrama.

Bajram namaz je imamio i bajramsku hutbu održao novi mostarski muftija Salem ef. Dedović. U svojoj hutbi muftija Dedović prisjetio se velikog broja muslimana u Bosni i Hercegovini koji su u nedavnoj prirodnoj nesreći ostali bez krova nad glavom.

Pozvao je na praštanje i mir, te učvršćivanje veza među narodima.

“U svijetu se prolijeva krv nevinih ljudi, a posebno muslimana. Neka zlotvore stigne kazna. Palestina je otvorena rana na savjesti čovječanstva. Neće zulum zulumčara vječno trajati", kazao je između ostalog Dedović prisjetivši se stradanja nedužnih muslimana u Gazi i Siriji.

Bajram namaz klanjan je u svim džamija muftijstva mostarskog. Bajram namaz u Karađozbegovoj džamiji predvodio je Aid ef. Tulek.

Bajramski prijem u Mostaru je zakazan za danas u 12 sati u Studentskom hotelu Mostar.

Hiljade vjernika u bugojanskim džamijama

Nekoliko hiljada muslimana prisustvovalo je klanjanju bajram-namaza u džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

Kao i ranijih godina, najveći broj vjernika bio je u Kulturnom centru princeze Dževhere, i u centralnoj Sultan-Ahmedovoj džamiji.

Za danas je zakazan bajramski prijem glavnog bugojanskog imama za zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života a bit će održan i Mevlud u džematu Glavice.

Drugog dana Bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, planirana je posjeta šehidskim mezarjima na teritoriji Bugojna.

Na Šehidskom mezarju u centru grada bit će proučena Fatiha, nakon čega će uslijediti organizirani obilasci mezarja u Jakliću, Vrbanji, Gračanici, Donjićima, Udurlijama, Kotezima i Ždralovićima.

U srijedu, trećeg dana Bajrama, na trgu Zlatnih ljiljana u večernjim satima bit će održan bajramski koncert "Nek se pjeva, Bajram je", na kojem će nastupiti članovi benda Divanhana.