BiH
0

Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram

Sarajevo-x.com
Muslimani danas obilježavaju hadžijski Kurban-bajram i taj se blagdan slavi četiri dana.

Centralna bajramska svečanost će se održati u ponedjeljak, 8. decembra 2008. u Sarajevu u Gazi Husrev begovoj džamiji. Kako javlja Mina Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati zamjenik reisu-l-uleme hadži hafiz Ismet ef. Spahić. Bajram namaz je u 07.47. Nakon sabah namaza (06.35) bajramski program će početi u 07. 00 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu je od 09.30 do 11.30.

Kurban-bajram "pada" dva mjeseca i 10 dana poslije Ramazanskog bajrama. Blagdan se zove Kurban-bajram zato što se na ovaj dan prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu kroz približavanje ljudima. Običaj je da se meso od kurbana dijeli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tih dana obavlja hodočašće Kabe u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne muslimane, ukoliko oni mogu finansirati troškove hadža, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice. Hadž se ne smatra samo ispunjavanjem Božije zapovijesti nego i dokazom jednakosti svih muslimana pred Allahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog svijeta.

Svim građanima BiH pripadnicima islamske vjeroispovijesti ekipa našeg portala želi Bajram šerif mubarek olsun.