Spasio policajca pred Ambasadom
0

Muslić: Siguran sam da bi i meni sutra imao ko pomoći

Piše: Nedžad Jamaković
Viši inspektor policije MUP-a Kantona Sarajevo, Miralem Muslić, prvi je pritrčao policajcu Mirsadu Veliću koji je ranjen u napadu na Američku ambasadu u Sarajevu.
Muslić: Opet bih učinio isto (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Muslić: Opet bih učinio isto (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U razgovoru za Sarajevo-x.com Muslić je u kraćim crtama prepričao dramu koja se protekle sedmice odvijala u centru Sarajeva. Sjedio je u svojoj kancelariji, u zgradi udaljenoj 50-ak metara od mjesta događaja, kad se začula pucnjava. Istrčao je van kako bi vidio šta se dešava, a onda sa svojim kolegom specijalcem došao do zgrade Zemaljskog muzeja, u neposrednoj blizini mjesta na kojem se nalazio napadač Mevlid Jašarević. Njegov kolega specijalac je ostao u zaklonu, kao i drugi policajci, jer bi u suprotnom mogao postati meta napadača, budući da je imao policijsku uniformu.

"Moja je prvenstvena namjera bila da evakuišemo građane s mjesta događaja, te sam došao do autobusa koji je stao 10-ak metara od napadača. Vozač je ranije otvorio vrata, a ja sam ušao i rekao putnicima, kojih je bilo nešto manje od deset, da bez panike napuste autobus i sklone se na sigurno. U tom trenutku vidio sam iz autobusa da napadač puca prema policajcu koji je trčao između stabala pred ambasadom, a potom je pogođen i pao je.", priča Muslić za Sarajevo-x.com.

Napadač odobrio izvlačenje ranjenika

Naš sagovornik je potom s još jednim muškarcem koji je izašao iz svog automobila (kasnije će saznati da se radi o vozaču u Američkoj ambasadi), rukama pokazao Jašareviću da je policajac pogođen te "pitao" mogu li mu prići i izvući ga. Mogao je to jer nije imao uniformu, inače bi Jašarević, kako kaže Muslić, vjerovatno pucao na njih.

"Prema njegovim gestikulacijama shvatili smo da nam je odobrio, pa smo potrčali do policajca koji je ležao ranjen. Tri metra dalje ležao je i drugi policajac koji nam je rekao da nije ranjen. Rekli smo mu da ipak ostane ležati, da napadač ne bi zapucao na njega. Ranjenog policajca smo potom uhvatili ispod pazuha, jer je bio ranjen u noge i jako je krvario, te počeli vući na drugu stranu, preko ceste. Kad smo se našli na pola ceste, napadač je ponovo počeo pucati, pa nam je ranjenik ispao iz ruku, jer nismo znali hoće li Jašarević tada zapucati i na nas. Osim toga, ranjenik je krupan čovjek i nije ga bilo jednostavno nositi pa smo se već bili i umorili".

On je potom počeo mahati rukom tražeći pomoć drugih građana, kao i automobil kojim bi ranjenik bio prevezen u bolnicu. Tad im je pritrčao i pripomogao još jedan građanin, te su ranjenika stavili u džip čiji je vozač prešao preko šina i povezao policajca, koji je jako krvario, u bolnicu. Ranjenom policajcu su na cesti ostali kapa i pištolj na opasaču.

"Nakon što je Velić odvezen u bolnicu, momak koji je nama pripomogao je s dvojicom pripadnika saobraćajne policije, koji su također bili u civilu, otišao do drugog policajca koji je ležao kod ambasade. Prenijeli su ga iza zida ambasade glumeći da je ranjen, kako napadač ne bi pucao prema njima. Međutim, policija je ubrzo snajperskim hicem pogodila Jašarevića i situacija se smirila", prisjeća se Muslić.

Oduševljen reakcijom građana

"Bio sam u ratu, ali je ovo bilo nešto sasvim drukčije. U ratu očekujete da će granata pasti ili da će pucati, a ovdje je trebalo ići i, uprkos opasnosti koja prijeti, izvući ranjene. U tim trenucima nisam nimalo razmišljao, moj jedini cilj bio je pomoći ranjenom kolegi, kao što bih, kao policajac koji zbog svog posla ima određenu odgovornost, pomogao bilo kojem građaninu ove zemlje. Kao policajac sam dužan štititi građane i sve bih opet učinio isto. Također, moram istaći da me posebno oduševila reakcija naših građana koji su pokazali humanost, hrabrost i spremnost da pomognu. Uvjeren sam, kada bi i meni sutra trebala pomoć, imao bi mi ko pomoći i baš zbog toga sam spreman i život dati kako bih zaštitio drugoga", dodao je Muslić.

Na kraju, Muslić je rekao da su njegove kolege akciju izvele na sjajan način sa minimumom posljedica, a istakao je i dvojicu policajaca koji su hrabro ostali ispred ambasade, imajući u vidu da su u policijskoj uniformi predstavljali opasnost za napadača kojem su bili direktno izloženi. Inače, Musliću nije prvi put da pokaže nesebičnost i hrabrost. U 2007. godini dobio je priznanje tadašnjeg američkog ambasadora u našoj zemlji Douglasa McElhaneya, zbog pomoći u izvlačenju američkih državljana koji su, putujući autobusom prema Međugorju, imali saobraćajnu nesreću u Tarčinu.