Lice siromaštva je lice žene
0

Muškarci su i dalje dominantni na rukovodećim mjestima u BiH

Piše: E. G.
Agencija za ravnopravnost spolova uradila je analizu na nivou BiH, prema kojoj je vidljivo da, osim što nema žena ministrica u Vijeću ministara, one su uglavnom manje zastupljene i na ostalim rukovodećim funkcijama u državnim institucijama, uredima i agencijama.
Samra Filipović-Hadžiabdić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samra Filipović-Hadžiabdić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kako je kazala direktorica Agencije Samra Filipović-Hadžiabdić, od deset zamjeničkih pozicija u Vijeću ministara, šest pripada ženama. Tu je situacija nešto bolja za razliku od pomoćničkih mjesta, gdje su 42 muškarca i samo šest žena.

"Prema analizama 59 institucija BiH, što obuhvata agencije, direkcije, zavode, institute..., na najvišim rukovodećim funkcijama nalazi se 31,6 posto žena, a na pozicijama zamjenika 24,3 posto su žene, na mjestima pomoćnika 47,8 posto su žene", kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Položaj žene i (ne)ravnopravnost spolova nisu problem samo Bosne i Hercegovine, već cijelog svijeta.

"Činjenica je da u slučajevima kada je teška ekonomska situacija dolazi i do većih problema u ravnopravnosti spolova. Sigurno da imamo mogućnost jačeg ekonomskog osnaživanja žena puno lakše bismo rješili i određene probleme i pomogli ženama koje trpe porodično nasilje. Tada bismo bili u mogućnosti da ih ekonomski osnažimo. Žene se najčešće vraćaju nasilnicima iz ekonomskih razloga. Kažu da je lice siromaštva lice žene, naročito u patrijahalnim društvima kakvo je BiH. U tom slučaju one se odriču onoga što im pripada u korist cijele porodice", kazala je direktorica Agancije.

Filipović-Hadžiabdić je kazala da BiH ima dobru legislativu koja tretira ovu problematiku, ali da se mora raditi više na svim nivoima, naročito lokalnom. Ukoliko ne postoji implementacija dobro urađenih strategija, onda sve ostaje mrtvo slovo na papiru, ocjenjuju u Agenciji.

U BiH se obilježava Sedmica ravnopravnosti spolova, koja završava 8. martom, Danom žena. Tim povodom Agencija za ravnopravnost spolova BiH provodi niz aktivnosti zajedno sa ostalim organizacijama i gender centrima. Tako će 8. marta zajedno sa NATO-om biti organizirana konferencija o temi ravnopravnosti spolova. Projekti koji se provode u toku ove sedmice podržani su iz Finansijskog mehanizma za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP) za 2013. Više od milion KM je uloženo u provedbu projekata, a nevladine organizacije su im doprinijele svojim znanjem i resursima.