Premijer KS za Sarajevo-x.com
0

Musić: Javna preduzeća dobro reagovala u vanrednim uvjetima

Piše: Nedžad Jamaković
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Premijer Kantona Sarajevo, Fikret Musić, je za Sarajevo-x.com komentirao rad javnih preduzeća, ali i svoj angažman tokom vremenskih neprilika u najbogatijem kantonu u državi.

"Nakon izrazito velikih snježnih padavina, procjenjuje se da je visina snijega u Sarajevu bila u prosjeku 100-120 cm, 4. februara, kada je Kanton osvanuo potpuno prekriven visokim snježnim pokrivačem, odmah smo okupili tim, tu je bio dio Vlade KS: ministri Lulić, Budimlić i Jusić, direktori komunalnih preduzeća, načelnici sarajevskih općina i Štab Civilne zaštite KS. Prvi korak je bio, u konsultaciji sa ostalim članovima Vlade, a na osnovu prijedloga Štaba CZ, proglašavanje stanja prirodne i druge nesreće na području Kantona Sarajevo. Jučer je Vlada svojom Odlukom ukinula ovo stanje koje je trajalo 20 dana, tokom kojih su svi raspoloživi potencijali, i ljudski i materijalni, bili u funkciji omogućavanja nesmetanih vitalnih funkcija u gradu", odgovorio je Musić na naš upit.

Građani imali, grijanje, gas i vodu

Dodao je kako smatra da su javna preduzeća Rad, Vodovod i Kanalizacija, Toplane i Sarajevogas izuzetno dobro odgovorila zadatku u ovim vanrednim uvjetima.

"Građani su sve vrijeme imali grijanje od pet sati ujutro do 23:00 uvečer, nesmetanu isporuku gasa i vode, a u skladu sa tehničkim i ljudskim resursima, kako kantonalnim tako i općinskim, čišćene su glavne prometnice i pristupi zdravstvenim ustanovama, trolejbuski saobraćaj je stavljen u funkciju već u naredna 24 sata. Nešto sporije je išlo čišćenje tramvajske pruge, ali je tramvaj na relaciji Čengić Vila - Baščaršija ipak krenuo u naredna tri dana, a linija Ilidža - Baščaršija je proradila za pet dana. Sve to vrijeme, moje kolege i ja, i čitav tim već spomenutih ljudi, bili smo ili na terenu, ili u stalnom kontaktu radi dogovaranja i koordiniranja svih aktivnosti. Naravno, na terenu su stalno bili i pripadnici štabova civilne zaštite", podsjeća Musić.

Ističe kako će vrlo brzo na sjednici Vlade Kantona Sarajevo biti sveobuhvatna analiza djelovanja i angažmana Štaba Civilne zaštite KS u ovom periodu, jer je upravo ova situacija pokazala da nam treba bolje ustrojstvo i organizacija Štaba CZ, da se mora biti puno operativniji sa više koordinacije i da se ne smije dogoditi da po nastanku prirodne nesreće nedostaje opreme za raščišćavanje i da se tek tada ide u njenu nabavku.

Svi smo naučili mnogo

"Naravno, uz sve navedeno, ističem i ulogu svih građana našeg kantona, koji su, svako na svoj način, bili dio akcije čišćenja ulica, dvorišta, parkinga. Ipak, iako je poslije proglašenja stanja prirodne nesreće, sva mehanizacija i privatna građevinska operativa stavljena u funkciju, smatram da svi mi pojedinačno, kao građani, kao komšije, moramo shvatiti da puno stvari u ovakvim okolnostima zavisi i od nas samih, što bi se reklo, da se ne libimo da uzmemo svi lopate, jer su uslovi u ovih 20 dana zaista to zahtijevali. Zahvalnost ide Crvenom križu Kantona Sarajevo, studentima, pripadnicima Turskog bataljona EUFOR-a, Oružanim snagama BiH i svima koji su omogućili da Sarajevo tih dana ostane grad i kanton sa neugroženim vitalnim funkcijama", naveo je premijer Musić.

Obrazložio je i kako je Odluka o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama u protekle tri sedmice bila neminovna i potpuno ispravna, jer su i na taj način sigurno spriječene loše ili čak tragične situacije u Kantonu. "Ovo je bilo prvi put da je u Kantonu Sarajevo, ali i u BiH proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, svi smo iz ovoga naučili mnogo, vidjeli smo šta možemo, ali i gdje su nam slabe tačke i propusti. Uz otopljavanje koje slijedi, za očekivati je porast nivoa rijeka i plavljenje nekih područja, i tu očekujem da svi nadležni i odgovorni budu spremni odgovoriti takvoj situaciji. Zastupnike Skupštine KS će na sjednici, zakazanoj za 29. februar, komandant Štaba Civilne zaštite KS informisati o svim mjerama i aktivnostima koje smo svi zajedno poduzimali u proteklih 20 dana", zaključio je Musić.