BiH
0

Murselović: U zabludi su oni koji misle da će Lajčak promijeniti odluku

FENA
Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović izjavio je da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić kontradiktoran u svojim izjavama i da su u zabludi oni koji misle da će visoki predstavnik promijeniti svoju odluku od 19. oktobra.

Murselović je kazao da je odlukama visokog prdstavnika u BiH ojačan mandat predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a sada ispada da to Špiriću ne odgovara.

"On je, navodno, uvrijeđen i ne zna šta da radi. Sad bi povukao ostavku pa čeka da ga neko pozove na razgovor. On bi se rado vratio, samo čeka neki mig", ocijenio je Murselović.

Napomenuo i da je Upravi odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) ostavio jednu izlaznu varijantu za novonastalu situaciju u BiH tako da bi se u vezi sa svim primjedbama iz RS-a o Lajčakovoj odluci mogao naći kompromis, a bio bi na fonu deklaracije koju je PIC donio.

Naveo je i da se nadao da će se to i desiti, odnosno da će se prihvatiti zaključci iz deklaracije PIC-a i ostaviti mogućnost za dogovor pravnih stručnjaka, ali i nakon trećeg sastanka nema dogovora zbog izričitih stavova.

"Ako je neko mislio da će visoki predstavnik popustiti pod ultimatumima Vlade RS-a i predstavnika političkih partija iz RS-a, ona se grdno prevario", kazao je Murselović navodeći da su zaključci PIC-a bili jasni, a podržali su ih svi predstavnici međunarodne zajednice.