BiH
0

Murselović: Presude moraju biti poruka da se zločin više nikada ne ponovi

FENA
Poslanik Stranke za BiH u Skupštini RS-a i bivši logoraš logora "Omarska“ i "Manjača“ Muharem Murselović smatra da, nedavna presuda neposrednim izvršiocima za zločine protiv čovječnosti u logorima "Omarska" i "Keraterm" u Prijedoru, "daje određenu nadu da će i sve druge u tom zločinu stići ruka pravde".

Kada su u pitanju visine kazni, koje se kreću za komandanta logora Omarska Željka Mejakića od 21, Momčila Grubana od 11 i Duška Kneževića od 31 godinu, Murselović ističe u izjavi Feni da one, ipak, predstavljaju jednu uvredu za one koji su tamo bili, za sve žrtve, njihove porodice i sve one koji pokušavaju da pošteno sagledaju sav taj zločin.

Posebno je neprihvatljivom ocijenio izjavu Mejakićevog advokata po kojoj Omarska, kako kaže, jeste velika tragedija u kojoj je ubijeno između 30 i 40 ljudi.

„Poželio sam da ga nazovem i da ga pitam kako je došao do tog podatka. Ja sam lično u Omarskoj vidio na stotine mrtvih, i po našim procjenama koje možemo do sada dokazati na osnovu ekshumacija, ubijeno je između 700 do 900 ljudi“, rekao je Murselović navodeći da tu ne računa posljedice i patnje koje bivši logoraši još osjećaju.

Podsjetio je i da je samo u jednoj masovnoj grobnici u Starim Kevljanima, pronađeno 454 tijela ubijenih, te na mnoge druge grobnice u čak deset općina BiH u kojima su većinom bili zakopani logoraši iz Prijedora.

"Zato mislim da su presude ipak blage i neće zadovoljiti žrtve i to ostavlja mogućnost da se kaže da se zločin isplati. Želim da u budućnosti učinimo sve da se zločin ne isplati i da nikome nikada i nigdje ne padne na pamet da se učini ono što je urađeno u Prijedoru“, zaključio je ovaj bivši logoraš "Omarske“ i "Manjače“.

Sud BiH izrekao je nedavno presudu za ratne zločine u logorima "Omarska" i "Keraterm" Mejakiću i drugima od ukupno 63 godine zatvora.