BiH
0

Murselović: Nije bilo potrebno da skupština RS-a raspravlja o Lajčakovim odlukama

FENA
Poslanik Stranke za BiH u NSRS-a Muharem Murselović smatra da Skupština RS-a nije imala potrebe da usvaja Deklaraciju u kojoj se navodi da je visoki predstavnik u BiH prekoračio svoja ovlaštenja, jer je Miroslav Lajčak po Daytonu i odlukama Vijeća za implemetaciju mira konačni autoritet koji može donositi samostalno odluke kada ocijeni da je to neophodno.

Naglasio je da Lajčakovim odlukama od 19.oktobra nije dovedena u pitanje ravnopravnost konstitutivnih naroda niti prava dvaju bh. entiteta.

Murselović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da su poslanici SBiH biti protiv usvajanja dnevnog reda skupštinskog zasjedanja o Lajčakovim mjerama i da nisu glasali za usvajanje Deklaracije u kojoj se osuđuju odluke visokog predstavnika.

Kazao je da posljednje Lajčakove odluke imaju za cilj bolje funkcioniranje državnih institucija da bi se povećala efikasnost njihovog rada.

Murselović vjeruje da će se dalje "zaoštravati" situacija u RS-u, jer sama današnja odluka Skupštine RS-a da sačeka komunike Vijeća za implementaciju mira govori o tome.