BiH
0

Murselović: Još traje opstrukcija povratka

FENA
Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović upozorio je danas u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a da u BiH već desetak godina traje opstrukcija povratka.

Mureselović je, tokom rasprave o Informaciji o stanju u oblasti ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih i povratnika i Izvještaju Odbora za zaštitu njihovih prava o ranije održanim tematskim sjednicama, kazao da kod razmatranja ove materije osnovi cilj treba da bude osiguranje uvjeta za održiv povratak i integraciju povratnika.

Naglasio je da su poražavajući podaci koji govore o stvarnom statusu povratnika, o njihovoj zastupljenosti u organima vlasti, zapošljavanju i povratku u gradska područja i to oba entiteta.

Kada je u pitanje zapošljavanje, Murselović smatra da je moguće napraviti balans, navodeći primjer Brčko Distrikta, Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Inače, u samoj informaciji navodi se da se još velik broj raseljenih, izbjeglica i povratnika suočava s egzistencijalnim problemima.

?inistarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a je „Programom rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za 2006. godinu“ prvi put predvidjelo sredstva za održivi povratak.

Za te namjene je u 2006. godini bilo planirano 1.170.000 K?, od čega je za finansiranje održivog povratka interno raseljenih u RS-u namijenjeno 90.000, za finansiranje održivog povratka povratnika 1.000.000 i za finansiranje održivog povratka u Federaciju BiH namijenjeno je 80.000 K?.

Kroz sredstva za održivi povratak interno raseljenih u RS-u, tokom 2006. dodijeljena je finansijska pomoć za 11 interno raseljenih i izvršena je nabavka i podjela tri motokultivatora, osam plastenika i 15.000 kg sjemenskog krompira u iznosu od 89.985,99 K?.

Povratnicima u RS je kroz finansiranje održivog povratka dodijeljena finansijska pomoć, kao i povratnicima u Federaciju BiH, dok su u 2007. također planirana sredstva za održivi povratak od 1.650.000 K?, od čega je za finansiranje održivog povratka interno raseljenih u RS-u namijenjeno 250.000, za finansiranje održivog povratka povratnika u RS-u namijenjeno je 1.000.000 K? i za finansiranje održivog povratka u Federaciju BiH namijenjeno je 400.000 K?.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a je radi kvalitetne i transparentne realizacije sredstava namijenjenih za održivi povratak početkom marta 2007.objavilo javni oglas za podnošenje zahtjeva – prijava za dobijanje sredstava namijenjenih za održivi povratak.

Na objavljeni javni oglas stiglo je više od 3.500 prijava zainteresovanih raseljenih, izbjeglica i povratnika, kaže se u informaciji.

Dodaje se i da je trenutno stepen implementacije imovinskih zakona 99,5 posto, a rješavanje preostalih 0,5 posto zahtjeva ne zavisi od Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS, jer se po ovim zahtjevima čeka rješavanje kod nadležnih sudova.

Zahtjevi za povrat imovine još se podnose, pa je u 2006. godini podneseno 1.370 zahtjeva, a do 1. septembra 2007. podneseno je 570 zahtjeva za povrat imovine.

Rasprava o ovoj tački još je u toku.