BiH
1.2k

Muriz Memić: Želim prekid suđenja i hapšenje Alise Mutap

Klix.ba
Muriz Memić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Muriz Memić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Protesti građana koji su danas održani u centru Sarajeva i pred zgradom Tužilaštva KS, a zbog navodnog namještenog procesa u slučaju "Memić", prošli su mirno i dostojanstveno. Učesnici su poručili da žele vidjeti istrajnost Skupštine KS i nedavno formiranog nezavisnog tijela u vezi sa istragom o smrti Dženana Memića.

Među učesnicima je bio i Dženanov otac Muriz Memić koji je poručio da želi vidjeti prekid suđenja i hapšenje jedine svjedokinje tragedije Alise Mutap koja je u ponedjeljak dala iskaz na ročištu pred Sudom KS. On je dodao da će na sljedećim protestima blokirati saobraćajnice u Sarajevu uz pomoć autoprijevoznika.

"Ona ne govori istinu. Znamo da je upetljana u sve ovo, imamo dokaze", kazao je Memić.

Prijetelj porodice je izjavio da protesti za cilj imaju i traženje istrajnosti Skupštine Kantona Sarajevo kroz njihovo formirano nezavisno tijelo sa zadatkom uvida u regularnost istrage u slučaju "Memić".

"Ovo je dokaz da se držimo zajedno. Po treći put dolazimo pred Tužilaštvo Kantona Sarajevo kako bismo iznijeli zahtjev za prekidanje suđenja u slučaju ubistva Dženana Memića. Imamo dokaze da je sve namješteno, da policija opstruira istragu, da komesar MUP-a KS nije dostavio dokumentaciju koju je tražio nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo. Naša očekivanja su da će Skupština Kantona Sarajevo dati podršku nezavisnom odboru i da će biti na strani građana koji su ih izabrali na te pozicije", rekao je učesnik protesta.

Podsjećamo, u Sarajevu je danas održano prvo ročište u slučaju "Memić", kojem su prisustvovali i optuženi Ljubo i Bekrija Seferović koji su ponovili da se ne osjećaju krivima.

Podsjećamo, Ljubo Seferović je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, a Bekrija Seferović je optužen za krivično djelo sprečavanja dokazivanja.

Na ročištu su izvedeni i prvi svjedoci, među kojima je bila i Alisa Mutap, djevojka koja je u trenutku tragedije bila sa stradalim Dženanom.