BiH
0

Muratović: U KS-u moguć kantonalni zakon o visokom obrazovanju

NINA
Tijela Univerziteta u Sarajevu pripremila su osnovni koncept do sada najveće reforme u historiji tog univerziteta, a da bi se ona primijenila potrebno je donijeti novi statut Univerziteta te novi zakon o visokom obrazovanju.

Kako je na konferenciji za novinare danas u Sarajevu kazao rektor sarajevskog Univerziteta Hasan Muratović, već u martu se planira usvajanje statuta, a ukoliko se na državnom nivou do aprila ove godine ne usvoji zakon o visokom obrazovanju, Univerzitet će Vladi Kantona Sarajevo ponuditi novi zakon o visokom obrazovanju, usklađen s načelima Bolonjske deklaracije.

"Razgovarali smo s premijerom Kantona Sarajevo i resornim ministrom i oni su kazali da neće biti problema da se usvoji novi zakon o visokom obrazovanju, ako to ne urade državne vlasti", kazao je Muratović.

Jedan od osnovnih ciljeve reforme obrazovanja, kako je objasnio Muratović, je da sarajevski Univerzitet postane jedan pravni subjekt, dok će fakulteti će biti njegove organizacijske jedinice.

Cilj je i da se radikalno skrati razdoblje studiranja, tako da će na nekim fakultetima umjesto četverogodišnjeg postojati trogodišnji studij.

Također, skraćeno je i razdoblje postdiplomskog studija, pa će on na nekim fakultetima trajati jednu godinu, a na nekim dvije, zavisno od toga koliko je trajalo dodiplomsko razdoblje. Za dobivanje titule magistra umjesto sadašnjih šest, bit će potrebno pet godina.