BiH
0

Muratović: Nakon izbora hitno donijeti Zakon o visokom obrazovanju i formirati agenciju za priznavanje diploma

FENA
Projekt organizacije integriranog univerziteta, razvoj informacionih sistema, povezivanje svih članica univerziteta u mrežu, izrada novog statuta, prijedloga Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o fondu za visoko obrazovanje te Standarda i normativa visokog obrazovanja, neke su od aktivnosti koje je Univerzitet u Sarajevu realizirao u protekle dvije godine.

Kazao je to danas u Sarajevu na konferenciji za medije rektor Sarajevskog univerziteta Hasan Muratović, čiji dvogodišnji mandat na toj poziciji prestaje 1. oktobra.

On je, navodeći rezultate Univerziteta tokom njegovog mandata, izdvojio i izradu i usvajanje novih planova i programa na 16 fakulteta i akademija za novi trostepeni sistem studiranja, upis studenata u prvu godinu studija za Bolonjski proces, izradu i usvajanje novih Pravila studiranja te izradu koncepta i usvajanje matičnih katedri za 300 predmeta.

Također, iz prostora budućeg studentskog Kampusa iseljen je EUFOR, čime je omogućeno da se na oko 12.000 kvadratnih metara izgradi ili premjesti neki od fakulteta. Kada je riječ o Kampusu, trenutno se dogovora njegov izvedbeni projekt, a na osnovu usvojenog regulacionog i idejnog plana Kampusa.

Muratović, ipak, smatra kako nepostojanje krovnog, državnog zakona o visokom obrazovanju, kao i neriješena finansijska potpora Univerzitetu i naučnoistraživačkom radu, danas predstavljaju najveće kočnice razvoju visokog obrazovanja uopće u BiH i njegovom izjednačavanju s evropskim standardima.

Tako je definirano nekoliko ključnih zadataka koje država, odnosno novi parlamenti i kantonalne vlade nakon oktobarskih izbora, trebaju hitno izvršiti. To su - donošenje zakona o visokom obrazovanju na državnom i kantonalnim nivoima, formiranje državne agencije za kvalitet, akreditaciju, priznavanje diploma i mobilnost, formiranje fondova za visoko obrazovanje i istraživanje te donošenje strategije razvoja visokog obrazovanja, nauke i tehnologije.

Masovno otvaranje privatnih univerziteta u BiH ocijenjeno je stihijskom pojavom koja može ugroziti postojeće univerzitete.

Muratović je izdvojio i pozitivnu odluku Sarajevskog univerziteta na početku njegovog mandata, da se krene u integraciju i reorganizaciju univerziteta te implementaciju Bolonjske deklaracije ne čekajući donošenje novog državnog zakona o visokom obrazovanju. Da je odluka bila drugačija, Univerzitet bi ostao na istoj pozicji kao i prije dvije godine, poručio je on.

Predsjednik Vijeća za reformu i razvoj Univerziteta u Sarajevu Muhamed Filipović je upozorio kako je u BiH, za razliku od svih drugih zemalja, univerzitet glavni nosilac nauke, bez ikakve državne podrške. Sistem naučnih institucija u brojnim oblastima, koji je bio iznimno jak prije rata, danas je potpuno uništen.

Glavni problem koji ima Univerzitet, studenti i naučna javnost, smatra Filipović, jeste nedostatak jasne politike društva i države prema nauci i univerzitetu kao njenom najvažnijem nosiocu u zemlji.

Novoimenovani rektor Sarajevskog univerziteta Faruk Čaklovica stupit će na dužnost 2. oktobra.