BiH
0

Murat Tahirović o oslobađanju Šešelja: Užasna i katastrofalna presuda

Anadolija
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
O oslobađajućoj presudi Haaškog tribunala predsjedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da su "iznenađeni i da nisu očekivali da će biti oslobođen".

"Iznenađeni smo presudom. Nismo očekivali, čak ni Šešelj nije očekivao da će biti oslobođen. Međutim, ovo je prvostepena presuda, bit će žalbeni postupak. Puno je nelogičnosti koje je sudac iznio u ovom postupku ali to je njemu na dušu", istakao je Tahirović.

Naglasio je da je sudija "zadirao čak u neke slučajeve koji su završeni, okončani u cıjelosti".

"Mislim da je puno politike uključeno u ovom procesu. Ponavljam, ima drugostepeni postupak i nadam se će Tužilaštvo uspjet dokazati sve one tačke optužnice koje se Šešelju stavljaju na teret", poručio je Tahirović.

Mišljenja je da je njihov cilj bio da prebace odgovornost na Tužilaštvo što se vidjelo od samog početka.

"Puno je nelogičnosti ali mislim da ima dovoljno prostora da se ispravi ova užasna i katastrofalna presuda", dodao je Tahirović.

Raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je oslobodilo Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.