BiH
0

MUPRS nadgledao porodicu Radovana Karadžića

FENA
Policija Republike Srpske preduzimala je niz složenih i opsežnih aktivnosti na pronalasku, lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji preostalih haških optuženika Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Stojana Župljanina, a uz koordinaciju s Haškim tribunalom, konstantno je nadgledana i porodica Radovana Karadžića.

Ove tvrdnje navedene su u tromjesečnom izvještaju o saradnji RS-a s Haškim sudom za period od 1. oktobra do 31. decembra 2005., a koji je pripremio Sekretarijat RS-a za odnose sa Sudom u Haagu i uputio ga na razmatranje Narodnoj skupštini.

Tokom nadgledanja porodice Karadžić, kako je navedeno u izvještaju, nije primijećeno sumnjivo ponašanje ni njihovo udaljavanje izvan mjesta stanovanja, osim uobičajenih porodičnih i rodbinskih posjeta.

U tom izvještaju se još ističe i da su "na osnovu ranije identifikovane mreže pomagača optuženog Radovana Karadžića, u saradnji s pripadnicima Bezbjednosno-informativne agencije RS-a, razmijenjeni operativno-obavještajni podaci o članovima ove mreže".

Kada je u pitanju haški optuženik Ratko Mladić u izvještaju se tvrdi da su "operativne radnje na lociranju Mladića bile fokusirane na obavljanje informativnih razgovora s identifikovanim pripadnicima Zaštitnog odreda Glavnog štaba Vojske RS-a iz kasarne u Crnoj Rijeci, na području Han-Pijeska, koji su vršili neposredno obezbjeđenje optuženog, kako za vrijeme njegovog boravka u navedenoj kasarni, tako i na području Republike Srbije".

Provedene su, kako se navodi, i operativne radnje vezane za finansijske transakcije koje je VRS vršio za Mladića u vidu isplaćivanja njegovog ličnog dohotka.

U izvještaju su spominju i akcije koje su provedene s ciljem pronalaska i lišavanje slobode Stojana Župljanina i otkrivanje mreže njegovih pomagača.

Ponovljeno je da su pripadnici MUPRS-a i EUFOR-a od 9. do 11. oktobra 2005. pregledali i pretresli više objekata na području Banje Luke, Kotor-Varoši i Čelinca, ali da nakon analize provedenih akcija i izuzetih predmeta nisu pronađeni dokazi o Župljaninovom boravku na području RS-a.

Sekretarijat za saradnju s Haškim tribunalom je u posljednjem kvartalu prošle godine primio iz Haaga 11 zahtjeva za postupanje koji su se odnosili na dostavljanje kontakt podatka o određenim svjedocima za potrebu pripreme postupka u predmetu protiv Radovana Karadžića.

Sudu je dostavljen izvještaj o preduzetim mjerama u izvršenju naloga za hapšenje Župljanina, te kontakt podaci za 47 osoba iz RS-a za potrebe postupka u predmetu protiv Miće Stanišića i podaci o provjeri imovinskog stanja za deset haških optuženika.

U izvještaju su navedeni i podaci o isplatama pomoći porodicama haških optuženika.

U skladu s Odlukom o materijalnom osiguranju osoba iz RS-a koje se nalaze u pritovoru pri Tribunalu u Haagu i članova njihovih porodica, Sekretarijat je za materijalno osiguranje isplatio 55.176 KM.

Sekretarijat je isplatio jednokratnu novčanu pomoć za sedam haških optuženika iz RS-a, koji su se dobrovoljno predali Hagu, u iznosu 311.500 KM, odnosno 44.500 KM po optuženiku.

Izvještaj se odnosi na period od 1. oktobra do 31. decembra 2005. i pripremljen je za vrijeme bivše entitetske vlade.