BiH
0

MUP ZDK ozvaničio početak kampanje prevencije vršnjačkog nasilja

Piše: E. M.
Detalj sa današnje konferencije za novinare (FOTO: MUP ZDK)
Detalj sa današnje konferencije za novinare (FOTO: MUP ZDK)
U Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u Zenici danas je ozvaničen početak kampanje "Prevencija vršnjačkog nasilja među djecom i mladima" koju će MUP ZDK provoditi na područjima u svojoj nadležnosti.

Na današnjoj konferenciji za novinare saopćeno je da je cilj kampanje povećati svijest ljudi o posljedicama koje po žrtvu i nasilnika ostavlja vršnjačko nasilje, te suzbijanje i preveniranje ove negativne pojave, naročito u školama.

Policijski komesar Semir Šut je prezentirao sadržaj i ciljeve kampanje, kao i aktivnosti koje će bidi poduzete u narednom periodu. Akcenat će biti stavljen na prevenciju vršnjačkog nasilja, odnosno nasilja koje uključuje djecu, kao i maloljetničke delinkvencije, kao i na adekvatne odgovore na pojavne oblike nasilja, svih odgovornih i nadležnih u cijelom društvu.

"Budući da smo krajnje odgovorni, prvenstveno prema zajednici, a onda i prema poslu koji obavljamo, smatrali smo da jednim proaktivnijim pristupom, u oblasti koja i nije u našoj osnovnoj nadležnosti, ukažemo na posljedice ovog društveno neprihvatljivog ponašanja i da kroz jedan neposredan kontakt sa učenicima povećamo svijest mladih o posljedicama koje po žrtvu i nasilnika ostavlja vršnjačko nasilje, te načinima suzbijanja i preveniranja ove negativne pojave", izjavio je Šut.

On je još istakao da je u čitavom procesu prepoznavanja promjena kod djece bitan i angažman roditelja.

"Svjesni smo činjenice da ovaj vrlo zahtjevan posao ne možemo okončati sa pravim efektima i rezultatima ukoliko svi odgovorni subjekti u društvu ne budu reagovali u skladu sa svojim ovlaštenjima, što zahtjeva jedan krajnje ozbiljan pristup u rješavanju ovog problema. Posebno pozivam roditelje da prate razvoj svoje djece, da uočavaju i najmanje promjene na njima, kao i u njihovom ponašanju, kako bi se pravovremeno uočili elementi nasilja i kako bi se adekvatno reagovalo u fazi kada još nisu nastupile najgore posljedice”, dodao je Šut.

Kampanja će se provoditi u osnovnim školama sa učenicima sedmih, osmih i devetih razreda te u svim razredima srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona. Ovom kampanjom bit će obuhvaćeno oko 27.000 učenika.