BiH
155

MUP ZDK dobio 60 novih policajaca, komesar Semir Šut uputio emotivnu poruku

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U velikoj sali Grada Zenica danas je upriličeno svečano polaganje zakletve 60 kandidata 27. generacije kojima je dodijeljen čin policajca.

Nakon uspješno završene obuke na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu 60 kandidata dobilo je čin policajca u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona Nikola Arsenić i policijski komesar Semir Šut. Šut je u svome obraćanju novim policajcima dao smjernice i upute koji će ih dovesti do većih činova i izgraditi ih u najboljem pogledu u bolje ljude i odgovorne policajce.

"Budite od onih koji ne žale ni trud ni zdravlje da budu na usluzi građanima. Bez kompromisa se suprotstavite onima koji krše zakon. Svoj posao obavljajte profesionalno, vodite brigu o izgledu i uniformi i ne odbijajte zahtjev građana za pomoć. Ne tražite izgovore, ne tražite lažna bolovanja i nemojte se prekomjerno zaduživati. Formirajte zdrave i čestite porodice, a izbjegavajte kafane, kladionice i loše društvo. Volite svoje kolege i razvijajte dobre međuljudske odnose. Poštujte svoje roditelje koji će vas sa čežnjom svakog dana ispraćati na posao", poručio je Šut.

Ministar unutrašnjih poslova ZDK Nikola Arsenić je u svome obraćanju prisutnim policajcima i članovima njihovih porodica poručio kako živimo u vremenu koje je obilježeno nesigurnošću na državnom i globalnom planu, te da su MUP i ostale policijske agencije suočene sa brojnim izazovima zbog čega se stvara potreba za novim kadrovima. On je dodao kako je ove godine raspisan konkurs za još 100 policajaca kako bi se riješio problem kadrovskog nedostatka.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević zaželio je sreću novim policajcima te ih pozvao da časno obavljaju svoj posao.

"Izražavam zadovoljstvo što sam danas ovdje na polaganju zakletve i stupanja u službu 60 mladih policajaca. Na ovaj način jačamo i nastojimo što modernije organizujemo našu policiju da kvalitetno obezbjedimo imovinsku i ljudsku sigurnost građana ZDK. Policajci, vas pozivam da profesionalno obavljate svoj posao", poručio je Galijašević.

Miralem Dudić iz Zenice danas je kao i drugih 59 policajaca, položio zakletvu, potpisao etički kodeks i Ugovor o radu. U izjavi za Klix.ba on je kazao kako je današnji dan prekretnica u njegovom životu.

"Današnji dan za mene predstavlja jednu veliku prekretnicu u životu jer posao policajca je poziv kojim se želim baviti od djetinstva. Prijavio sam se zato što volim ovaj posao, ali i iz ljubavi prema domovini i sa namjerom da budem na usluzi građanima naše države. Svojim trudom i zalaganjem želim da popravim sigurnosnu situaciju u svom gradu i da se građani osjećaju što ugodnije", izjavio je Dudić.

Nakon polaganje zakletve, policijski službenici su potpisali etički kodeks policijskog službenika te Ugovore o radu.