BiH
25

MUP TK priveo 27 osoba, tvrde da je povrijeđeno 17 policajaca

Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Broj povrijeđenih u današnjim protestima u Tuzli je više od 20. Dok u tuzlanskim zdravstvenim ustanovama kažu da je povrijeđeno 12 policajaca, u MUP-u TK tvrde da ih je 17.

Amra Odobašić, glasnogovornica Kliničkog centra Tuzla za Klix.ba je kazala da su njihovi ljekari ukazali pomoć četvorici građana i jednom policajcu. Svi su imali lakše povrede i pušteni su kući.

Hitna pomoć u tom gradu je primila ukupno 19 povrijeđenih. Od toga je 11 policajaca, kamerman RTV Slon i sedam građana koji su učestvovali u protestima. Dva policajca su imala nešto teže povrede te su poslani na daljnje liječenje u UKC Tuzla, a ostali su imali lakše povrede, rečeno je Klixu u Hitnoj pomoći u Tuzli.

Međutim, glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić nam je kazao da je prema posljednjim podacima povrijeđeno 17 policajaca.

"To su podaci koje imam i koje sam dobio poslije 16 sati. Povrijeđeno je 17 policajaca i šest građana. Jednom policajcu je slomljena podlaktica i razbijena mu je glava", kaže Šarić.

Prema podacima iz MUP-a TK privedeno je ukupno 27 osoba, a u neredima koji su izbili oštećeno je 11 automobila. Demonstranti ističu da je policija pretjerala s upotrebom sile, dok s druge strane u MUP-u to negiraju i kažu da je policija reagirala braneći se nakon što ih je grupa građana napala, gađajući ih kamenjem i ostalim predmetima koji su im se našli pri ruci.

Naši sagovornici ne isključuju mogućnost da povrijeđenih ima još, ali da se nisu javili u zdravstvene ustanove i da će to učiniti kasnije večeras ili sutra tokom dana.

Šarić također tvrdi da su se obespravljeni radnici tuzlanskih preduzeća, Dite, Polihema i ostali razišli do 13 sati, a da su proteste nastavile navijačke grupe i pripadnici nekih drugih organizacija.