BiH
321

MUP TK: Bivši borci koji su blokirali petlju Šićki Brod u Tuzli neće proći nekažnjeno

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Grupa bivših boraca koja je 1. augusta ove godine nekoliko sati u blokadi držala petlju Šićki Brod u Tuzli, čime je saobraćaj u potpunosti bio obustavljen, neće proći nekažnjeno, poručio je Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić.

Pozivajući se na aktuelni Zakon o javnom okupljanju TK koji je Kantonalna skupština usvojila u septembru prošle godine, Topčagić je kazao da su identifikovani učesnici protesta koji su bili na petlji Šićki Brod te su protiv njih predviđene prekršajne mjere.

"Napravljena je informacija koja je upućena na sjednicu Vlade TK te je naloženo da policijski komesar primijeni Zakon o javnom okupljanju TK. Tim zakonom je jasno i decidno definisano da nema zatvaranja saobraćajnica, da imaju određena mjesta gdje se može protestovati te da se problemi moraju rješavati tamo gdje su nastali. Tamo su predviđene prekršajne mjere za sve one koji su onemogućili ljudima slobodno kretanje", kazao je ministar unutrašnjih poslova TK.

Husein Topčagić, Ministar unutrašnjih poslova TK (Foto: Klix.ba)
Husein Topčagić, Ministar unutrašnjih poslova TK (Foto: Klix.ba)

Osvrnuvši se na blokadu 1. augusta, Topčagić je kazao da nije bilo potrebe za upotrebom sile nad učesnicima skupa.

"Borci su osjetljiva kategorija i nama je teško ishitreno reagovati. Ovaj put nismo reagovali, mada u momentu kada je izdato upozorenje da se sklone s putne komunikacije, učesnici su tražili još pet minuta kako bi se usaglasili. Nakon toga su se sklonili i nije bilo potrebe za upotrebom sile", pojasnio je prvi čovjek MUP-a TK.

Kada je riječ o rješavanju problema boračke populacije, Topčagić je izrazio žaljenje što pripadnici ove kategorije društva ni dvije decenije nakon okončanja rata u našoj zemlji nisu uspjeli riješiti svoje probleme. Međutim, kako je istakao, petlja Šićki Brod nije mjesto za rješavanje problema.

"To nije problem Vlade TK i ovih građana. Mi u Federaciji BiH imamo 1.600 boračkih udruženja i mislim da oni problem trebaju rješavati u sklopu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Parlamenta FBiH. Mi imamo zaključak Vlade FBiH i Vlade TK i više nećemo tolerisati zatvaranje saobraćajnica, jer moramo omogućiti drugim privrednim subjektima da rade svoj posao i da mogu prolaziti u bolnice, na godišnje odmore i tako dalje", poručio je Topčagić.

Podsjetimo, ratni veterani traže usvajanje Boračke rezolucije u Parlamentu FBiH, a s obzirom na to da ista još uvijek nije usvojena, sasvim je izvjesno da su na pomolu novi protesti.

Ukoliko dođe do ponovne blokade tuzlanske petlje, Topćagić je upozorio da će nadležni reagovati u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju TK te da je Uprava policije MUP-a TK osposobljena za otvaranje putne komunikacije.