BiH
0

MUP RS: Tendenciozne i neodgovorne optužbe "Prvog marta"

Klix.ba
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) odbacili su kao potpuno neodgovorne i tendenciozne današnje optužbe Koalicije "Prvi mart“, a u vezi s ubistvom Ahmeta Hasanovića, povratnika u Kozluk kod Zvornika.

Navode da je počinilac tog ubistva, inače psihički bolesna osoba, otkriven u roku kraćem od 24 sata i protiv njega je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

"Nažalost, svjedoci smo nemilog događaja u kojem je jedan mještanin Kozluka, inače psihički bolesno lice ubio svog komšiju Bošnjaka sa kojim je do tog dana provodio vrijeme u obližnjem ugostiteljskom objektu. Policija je u roku kraćem od 24 sata uspjela da s minimumom tragova otkrije izvršioca i da ga liši slobode. Protiv ove osobe je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj za krivično djelo 'ubistvo'", rekli su u MUP RS-a.

Upravo iz ovih razloga, dodaju, optužbe Koalicije "Prvi mart“ smatraju potpuno neodgovornim i tendecionzinim.

MUP RS-a je svjestan, kako se ističe u saopćenju, da je već odavno počela predizborna kampanja i ne žele da komentarišu motive Koalicije "Prvi mart“ i "niz neistina“ koje iznose, poput toga da policija tužilaštvima ne dostavljaju adekvatne informacije, ali upravo ovakve izjave ne doprinose bezbjednosnoj situaciji.

"Povezivanje ubistva penzionera hrvatske nacionalnosti prošle godine u Bosanskom Brodu, za koje je utvrđeno da je motiv napada bio koristoljublje, sa ugroženim pravima povratnika nije korektno i ovakve tendencije samo su kreirane da zastraše i unesu nemir među građane", navode iz MUP RS-a.

Ističu da će nastaviti, da u skladu s profesionalnim standardima i u skladu sa zakonom, efikasno izvršavaju svoje poslove i zadatke.

Iz MUP- RS tvrde i da je bezbjednosna situacija na području RS povoljna i da policija preduzima potrebne mjere i radnje kako bi zaštitila sve građane tog bh. entiteta, a posebnu pažnju poklanja zaštiti povratnika.

Prethodno je Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart“ u saopćenju upozorila da je ubistvo Ahmeta Hasanovića, povratnika u Kozluk kod Zvornika, najteži od tri teška napada na bošnjačku povratničku zajednicu u ovoj općini, za manje od godinu dana.

"Nakon napada na Nezira Dardagana na ramazanski Bajram, za koji je tek nakon pritisaka civilnog društva, te drugog nalaza ljekara, utvrđeno da je riječ o krivičnom djelu motiviranom etničkom/religijskom mržnjom, ovo ubistvo je zapravo pokazatelj šta se dešava kada vlasti ozbiljno ne reaguju na očigledni talas nasilja, koji se poslije Dardagana nastavio i paljevinom kuće Saliha Nožinovića", navodi "Prvi mart" u saopćenju za javnost.

Naglašava da je vrijeme da se zatraže i konkretni podaci od MUP-a RS o ovim slučajevima, ali i drugim širom entiteta RS, poput ubistva Nikole Lipovca, Hrvata-povratnika u Bosanski Brod, koji je također bio penzioner, kao ubijeni Hasanović.

"Ovdje želimo podvući da se zbog neefikasnog rada lokalnih policijskih organa, posebno na području istočne Bosne, ne dostavljaju adekvatni podaci nadležnim tužilaštvima, zbog čega počinioci ostaju na slobodi", navodi koalicija "Prvi mart".

Imajući u vidu niz propusta i generalno pogoršanje osjećaja sigurnosti povratničke populacije, "Prvi mart" traži odgovornost od entitetskih vlasti, te je, kako ističu, jedino moralno što bi ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić trebao uraditi - jeste podnijeti ostavku.