Izvještaj o saradnji s Hagom
0

MUP RS radi na lociranju preostalih haških optuženika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ovlašteni radnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a (MUP) koji su angažirani na aktivnostima lociranja i hapšenja preostalih haških optuženika nastavili su aktivnu saradnju s obavještajnim službama u Srbiji i Crnoj Gori.

Istovremeno na području Bosne i Hercegovine sarađuju s istražiteljima Tužilaštva Haškog suda i međunarodnim vojnim snagama NATO-om i EUFOR-om, navodi se u izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom za period od 1. oktobra do 31. decembra 2009. godine, a koji će 16. marta razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

"MUPRS-a je na osnovu novih obavještajno-operativnih podataka, koji su razmijenjeni sa partnerskim službama, izdiferencirao određen broj sigurnosno interesantnih osoba. Prema njima će biti poduzete različite obavještajno-operativne i kombinirane vojno-policijske mjere, dok su prema određenim osobama u toku i kombinirane mjere potpune operativne opservacije i nadzora", navodi se u izvještaju koji je sačinila entitetska vlada, a u koji je Fena imala uvid.

U okviru ovih aktivnosti MUPRS-a, u saradnji sa istražiteljima Tužilaštva ICTY-a i pripadnicima NATO-a i EUFOR-a, izvršena je analiza elektronskih, pisanih i fotografskih dokumenata koji su u ranijem periodu oduzeti prilikom izvršenih pretresa stambenih objekata osoba koje se dovode u vezu sa podrškom haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Nastavljen je, tvrdi se u izvještaju, kontinuitet održavanja radnih sastanaka vezanih za traženje preostalih haških optuženika. "Na sastancima su isključivo zastupljeni zainteresirani partneri u Bosni i Hercegovini (OHR, istražitelji Haškog suda, OSA/OBA BiH, MUPRS, EUFOR, NATO).

„U cilju uspješnog okončanja potrage za preostalim haškim optuženicima 4. novembra 2009. godine u sjedištu MUPRS-a je održan regionalni radni sastanak sa predstavnicima Haškog suda, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-a Republike Srbije, Bezbjednosno-informativne agencije Republike Srbije (BIA), Vojno-obavještajne agencije Srbije i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, NATO-a, EUFOR-a i OHR-a“, precizira se.

Predviđenom dinamikom, koja je usaglašena između zainteresovanih strana, u Beogradu, u sjedištu MUP-a Republike Srbije, 15. decembra 2009. godine održan je zatim i regionalni sastanak kojem su prisustvovali i pripadnici MUPRS – Uprave kriminalističke policije.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Haškog suda, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srbije, Bezbjednosno-informativne agencije Republike Srbije (BIA), Vojno-obavještajne agencije Srbije i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, NATO-a, EUFOR-a i OHR-a.

U izvještaju se navodi i da je u postupku pružanja pravne pomoći Haškom tribunalu Sud BiH izdao naredbu za pretres više lokacija.

Pretres je obavljen, precizira se, u Brodu, i to prostorija koje koristi R. S. iz Srbije. Ovu naredbu su 25. oktobra 2009. godine realizovali pripadnici Uprave krim. policije MUPRS-a. Tom prilikom privremeno je oduzet određeni materijal i dostavljen Sudu BiH.

Naredni pretres obavljen je u Zvorniku, i to prostorija hotela i restorana „Vidikovac“. Ovu naredbu su 11. decembra 2009. godine realizirali također pripadnici policije RS-a i tom prilikom nisu pronađeni nikakvi materijali koji bi se mogli dovesti u vezu s predmetom zbog kojeg je izvršen pretres.

U Zvorniku je izvršen pretres prostorija hotela „Drina“, i to 30. decembra 2009. godine ali, kako se navodi, ni tom prilikom nisu pronađeni bilo kakvi materijali koji bi se mogli dovesti u vezu s predmetom koji se vodi pred ICTY-em.

Na kraju Vladinog izvještaja o saradnji RS-a s Haškim sudom dodaje se i da su entitetske institucije postupale po različitim zahtjevima Tužilaštva u Haagu koji su se odnosili na provjere određenih podataka, dostavljanje razne dokumentacije, utvrđivanje činjenica, obavljanje informativnih razgovora, dostavljanje dokaza te pozivanje svjedoka u predmetima.