BiH
0

MUP RS: Prigovor Tužilaštvu BiH zbog predmeta Dobrovoljačka

FENA
Dobrovoljačka 1992. godine
Dobrovoljačka 1992. godine
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odmah će po prijemu zvaničnog obavještenja Tužilaštva BiH o obustavi istražnog postupka u predmetu Dobrovoljačka, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku, uložiti prigovor Uredu glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Iz ovog ministarstva je danas saopćeno i da će o svemu obavijestiti i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, jer cijene da način na koji je vođena istraga o ovom, ali i u nizu drugih predmeta kada su u pitanju krivična djela ratnog zločina koja su počinjena na štetu srpskog naroda, "nisu adekvatne i ne sprovode se do kraja, jer bi na taj način one rezultirale podizanjem optužnica protiv osumnjičenih, rasvjetljavanju istine o karakteru rata u BiH".

MUPRS-a je, 27. aprila 2005., podnio Okružnom tužilaštvu Istočnom Sarajevu Službeni izvještaj broj 15-02-KU-7/96, kao dopunu krivične prijave broj: 15-02-KU-7/96 od 29.05.1996. godine, protiv 15 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika - član 175 i protivpravno ubijanje i ranjavanje iz člana 177, a sve u vezi s članom 180 stav 1 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Službeni izvještaj iz Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo proslijeđen je Tužilaštvu BiH, koje je ocijenilo da se radi o visoko osjetljivom predmetu.

"Tužilaštvo BiH sve do 2011. godine, pet godina po prijemu, uopće nije postupalo po Službenom izvještaju MUP-a RS. U dostavljenom Službenom izvještaju na 48 stranica uz 141 prilog detaljno su obrađene događaji i aktivnosti prijavljenih osoba 2. i 3. maja 1992., po tačkama: napad na Dom JNA, Vojnu bolnicu u Sarajevu, pripadnike Izviđačkog voda JNA na Skenderiji, ubistvo vozača vozila za dostavu hrane Drugoj armijskoj oblasti, te napadi, ubistva, ranjavanja, zarobljavanja pripadnika JNA koji su se, u skladu s postignutim dogovorom i garancijom međunarodne zajednice, povlačili iz Komande 2. Armijske oblasti u koloni u Dobrovoljačkoj ulici", navodi se u saopćenju MUPRS-a.

Prikupljeni dokazi o dešavanjima poslije 3.maja 1992. godine "pokazuju da je nad zarobljenim pripadnicima JNA na brutalan način vršeno fizičko i psihičko zlostavljanje u prostorijama zvaničnih institucija tadašnje BiH (Predsjedništva, Komandi Teritorijalne odbrane i MUP-u RBiH)", tvrdi se u saopćenju entitetske policije.

Dokazi dostavljeni uz Službeni izvještaj MUP-a RS "van svake razumne sumnje potvrđuju da je počinjeni zločin nad pripadnicima JNA sistematski planiran, naređen, pokrenut i sproveden od strane političkog, vojnog i policijskog rukovodstva tadašnje BiH", tvrdi MUPRS-a i dodaje da su za dva dana - 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu, ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.