Stanislav Čađo
0

'MUP RS neće kočiti liberalizaciju viznog režima'

SRNA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske potpuno razumije važnost procesa liberalizacije viznog režima i neće biti institucija koja će na bilo koji način kočiti i usporiti taj proces, izjavio je Srni ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Govoreći o uspostavljanju antikorupcionog tijela BiH, što je jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima, Čađo je Srni rekao da MUP RS podržava osnivanje kvalitetnog antikorupcionog tijela, ali da to nema veze sa kreiranjem agencije, koja bi podrazumijevala bilo koju izvršnu funkciju, jer bi to podrazumijevalo da ona ima nadležnosti koje pripadaju drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.

"To bi stvorilo uslove za preuzimanje nadležnosti među bezbjednosnim agencijama u BiH, a na primjerima iz prošlosti znamo kako to obično završava. Tako bi nastala pravna nesigurnost i sukob nadležnosti među različitim institucijama, što bi preizvelo ogromnu štetu i dovelo u pitanje smisao funkcinisanja antikorupcionog tijela", ocijenio je Čađo.

On je dodao da je MUP RS spreman da podrži sve što je sadržano u odluci Vijeća ministara BiH u vezi sa stvaranjem antikorupcionog tijela, ističući da problem nastaje zbog toga što se kroz ispunjenje takvih obaveza pokušavaju, kako je naveo, provući neke druge stvari, koje nemaju veze sa odlukom Vijeća ministara i zahtjevima Evropske komisije.

Međuresorna radna grupa Vijeća ministara BiH u četvrtak je završila dvodnevno zasjedanje, na kojem nije postignut dogovor o prijedlogu za uspostavljanje antikorupcionog tijela BiH.

Radna grupa Vijeća ministara BiH imala je rok da do kraja augusta utvrdi prijedlog za uspostavljanje antikorupcionog tijela, što je jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Mediji su prenijeli da bi nova sjednica ove radne grupe mogla da bude održana sljedeće sedmice.