Stanislav Čađo
0

"MUP RS neće biti kočnica u liberalizaciji viznog režima BiH"

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo izjavio je danas da MUP Srpske neće biti kočnica u ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima BiH. "Pitanje ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima, koji se tiču MUP-a RS i Srpske su pitanja na kojima će MUP raditi konstruktivno i neće biti kočnica njegovoj realizaciji", rekao je Čađo novinarima nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Banjaluci.

Čađo je pozdravio aktivnosti pripadnika policije Srbije i RS u vezi sa poslednjim akcijama, naglasivši da će takvih zajedničkih acija u budućnosti biti još više.

"Bezbjednost nije pitanje lokalnog, već regionalnog i globalnog karaktera", ocijenio je ministar Čađo.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je neophodno da se na nivou nekoliko država regiona napravi jedan regionalni centar za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Organizovani kriminal je potencijalna opasnost na ovom području, a to znači da su organizovane kriminalne grupe međusobno dobro povezane i da između njih postoji bratstvo i jedinstvo", rekao je Dačić novinarima i dodao da policije u regionu moraju međusobno da sarađuju, te da je MUP Srbije spreman za saradnju.

Podsjetivši da MUP Srbije ima dobru saradnju sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i ministarstvim unutrašnjih poslova RS i Federacije BiH, Dačić je rekao da želi i veoma dobru regionalnu saradnju u oblasti unutrašnjih poslova, koja se prije svega odnosi na policijsku saradnju.

On je najavio da iz Banjaluke odlazi u posjetu Hrvatskoj, gdje će sa hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Tomislavom Karamarkom potpisati sporazum o saradnji policija dvije zemlje.

Dačić je ocijenio da je potrebno da što prije budu ukinute vize za građane Srbije i BiH, podsjetivši da su građani bivše SFRJ u tadašnje vrijeme mogli da putuju bez viza širom Evrope i da ne zna zašto bi to danas bila neka prepreka.

"Sve zemlje u regionu treba jedna drugu da podržavaju, kako bi smo jednoga dana došli do toga da celi ovaj prostor bude dio evropskih integracionih procesa", istakao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić je izrazio zahvalnost ministru Čađi na gostoprimstvu u Banjaluci, sa željom da saradnja policije Srbije i RS u narednom periodu bude što uspješnija u interesu građana.

On je izrazio zadovoljstvo održavanjem Šestog godišnjeg regionalnog okupljanja zvaničnika jugoistočne Evrope "Bogatstvo različitosti" u Banjaluci, istakavši da u periodu nakon određenih turbulencija koje sa periodično javljaju na ovim prostorima svakih nekoliko decenija treba iskoristiti vrijeme za potpunu normalizaciju međusobnih odnosa.

"Treba uspostaviti zajednički imenitelj, kako bi građanima život učinili što jednostavijim i boljim, da žive u demokratskom, ekonomski razvijenom i socijalno pravednom društvu kao deo evropskih integracionih procesa koji će garantovati mir i stabilnost u regionu", zaključio je Dačić.