BiH
0

MUP RS-a: Župljanin tražen po Srbiji, o Mladiću ni riječi

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je od 12. do 16. jula 2007. u saradnji s pripadnicima Bezbjednosno-informativne agencije Srbije organiziralo odlazak četiriju osoba s područja RS-a u Srbiju, gdje su obišli više lokacija u Novom Sadu, Futogu, Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu i kontaktirali s određenim osobama kod kojih je za vrijeme svog skrivanja boravio haški optuženik Stojan Župljanin.

Prilikom spomenutih posjeta i kontakata s osobama iz Srbije ostavljane su im pisane poruke članova uže porodice optuženog sa zahtjevom da se Župljanin dobrovoljno preda organima vlasti Republike Srpske ili Republike Srbije, navedeno je u Izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period od 1.jula do 30. septembra prošle godine koji će danas da razmatra Narodna skupština RS-a.

Navodi se i da je 28. i 29. jula 2007. po istom principu realiziran još jedan odlazak triju osoba iz RS-a u Srbiju, odnosno u Kragujevac i Beograd, gdje su kontaktirali s određenim osobama radi dobijanja informacija o eventualnom trenutnom mjestu skrivanja Stojana Župljanina na području Srbije.

Ovlašteni radnici MUP-a RS-a u saradnji s pripadnicima BIA-e Srbije identifikovali su određeni broj osoba s područja Republike Srpske i s područja Srbije i Rusije s kojima je optuženi Stojan Župljanin u toku skrivanja ostvarivao određene kontakte i saradnju, a prema njima su preduzimane sve raspoložive zakonske mjere.

Kada je u pitanju rad na potrazi za drugim haškim optuženikom Radovanom Karadžićem, navedeno je da su ovlašteni radnici MUP-a u saradnji sa sigurnosnim agencijama BiH i Srbije, identifikovali određeni broj osoba iz različitog društvenog miljea na području RS-a, Srbije i Crne Gore koje su neosporno učestvovale u saradničko-pomagačkoj mreži skrivanja Radovana Karadžića do sredine 2003. godine i prema njima su preduzete ili se preduzimaju određene zakonske mjere i radnje.

Od jula do kraja septembra prošle godine saslušano je i 25 osoba koje su po raznim osnovama imale kontakte s optuženim Karadžićem.

S nekima od njih je obavljen informativni razgovor više puta radi vršenja konstantnog pritiska prema saradničko-pomagačkoj mreži i članovima uže porodice i rodbine Radovana Karadžića, uz korišćenje svih dozvoljeno operativnih i taktičkih mjera i radnji, navedeno je, između ostalog, u ovom tromjesečnom izvještaju.

Značajnu ulogu u aktivnostima MUP-a RS-a imaju pripadnici NATO-a i EUFOR-a u BiH, s kojima je zajednička saradnja trenutno na najvišem nivou, posebno uzimajući u obzir mandat međunarodnih vojnih snaga da aktivno učestvuju u lociranju i hapšenju preostalih haških optuženika, odnosno u razbijanju njihove saradničko-pomagačke mreže.

U tom izvještaju ovaj put nisu uvrštene eventualne radnje u vezi s trećim haškim optuženikom Ratkom Mladićem.