BiH
44

MUP RS-a odobrio sutrašnje skupove, ali zabranio šetnju: 2.000 policajaca će uzvratiti ako budu napadnuti

Piše: N. N.
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je saopćio da je MUP dao dozvole za održavanje oba sutrašnja skupa u Banjoj Luci, ali da je zabranjeno kretanje učesnika. Dakle, građani se mogu okupiti, ali neće moći biti održana mirna šetnja, kako je ranije najavljeno.

Lukač je pojasnio da su oba skupa dobila odobrenje za održavanje jer su uredno podnijeli zahtjeve, a kretanje je ograničeno zbog informacija da bi moglo doći do sukoba.

Tako će opozicioni skup biti održan u Parku Mladen Stojanović, a skup koji organiziraju vladajuće stranke na Trgu Krajine.

Na osiguranju skupova koji su za sutra zakazani bit će angažirano 2.000 policajaca. Lukač je rekao da ni 2.000 policajaca ne bi bilo dovoljno ako bi došlo do sukoba dvije strane.

Lukač je pozvao sve koji dolaze u Banja Luku da ne prave nerede, ali je upozorio da će policija uzvratiti svima koji ih pokušaju napasti. Pojasnio je da je MUP opremljen kako bi odgovorio ovom zadatku, a u svakom autobusu koji dolazi u Banja Luku bit će po jedan uniformisani policajac.

Svi prevoznici su dužni da naprave spiskove putnika, a oko grada će biti postavljeni punktovi gdje će policijske patrole dočekati autobuse i pod policijskom pratnjom ih provesti na skup koji žele.

Opozicija je jučer najavila da bi mogli promijeniti trasu kretanja kako bi izbjegli učesnike kontramitinga, ali je Lukač rekao da promjena trase neće biti odobrena.

Vladajuće stranke su prihvatile rješenje MUP-a kojim se zabranjuje kretanje.

Prvi čovjek MUP-a RS rekao je da ova institucija ima informacije da će u Banja Luku doći određen grupe iz FBiH, Srbije i Hrvatske, ali ih je upozorio da će biti praćeni, a oni koji su već došli u RS stavljeni su pod kontrolu. Navodno, prema informacijama Dragana Lukača, demonstranti će pokušati da isprovociraju sukobe kako bi zauzeli ključne tačke u gradu kao što je zgrada Narodne skupštine RS-a i sl.

Opozicija je MUP-u najavila dolazak između 100 i 150 autobusa, a vlast dolazak između 150 i 200 autobusa, ali je Lukač rekao da će broj autobusa vjerovatno biti manji.

Skup opozicije trebao bi početi sutra u 12 sati, dok kontramiting počinje u 13 sati.