Uroš Pena
0

MUP provjerava prijetnje koje stižu Dodiku

SRNA
Direktor Policije Republike Srpske (RS) Uroš Pena rekao je da policija provjerava prijetnje koje posljednjih dana stižu premijeru RS Miloradu Dodiku i da će reakcija biti blagovremena i adekvatna.

"Njihova bezbjednost, kao štićenih ličnosti je pojačana. Posljednjih dana prijetnje su upućene i predsjedniku Narodne skupšštine RS Igoru Radojčiću. Policija je ustanovila da je to uradio jedan duševni bolesnik. U svakom slučaju naša reakcija biće blagovremena i adekvatna“, naveo je Pena za sutrašnji "Glas Srpske".

Govoreći o navodima beogradskih medija da odbjegli pripadnici "zemunskog klana" imaju državljanstvo BiH, Pena kaže da je moguće da imaju državljanstvo, ali pod lažnim imenom.

Ističući da policija RS nema saznanja da bilo koji od njih boravi na ovim prostorima, Pena je rekao da su tačni navodi američke Agencije za borbu protiv droge da se ogroman prljavi novac od droge u RS pere ulaganjem u stanogradnju, ali da je to neuporedivo izraženije na Zapadu nego ovdje.

"Druga mogućnost unošenja prljavog novca u legalne tokove i ne postoji osim kupovinom nekretnina i ulaganjem u kazina . Ali, RS je mali prostor za te stvari,a ono što smo na tom polju uradili za posljednje tri godine je za svaku pohvalu. Zajedno sa policijom Hrvatske i Grčke oduzeli smo 162 kilograma heroina što je najveća pljenidba na ovim prostorima", kaže Pena.

On je rekao da policija RS na tom problemu sarađuje sa policijom u regionu. "Ovih dana imamo sastanke sa Slovencima i Francuzima, a sa generalima iz Italije dogovaramo uspostavljanje oficira za vezu“, dodaje Pena.

Govoreći o saradnji MUP-a RS i Tužilaštva BiH o pitanju ratnih zločina, Pena ističe da je policija RS podnijela veliki broj izvještaja o počinjenim ratnim zločinima na prostoru RS i BiH, a da se o tome kakva je saradnja najbolje vidi iz do sada donesenih presuda.

"Ako imate presuđenih stvari po predmetima koje je podnijela policija RS dva ili pet odsto, a ostalih mnogo više očito je kakva je saradnja“, kaže direktor Policije RS.

Pena je rekao da, kada je riječ o o preostalim haškim optuženicima, Policija RS ima jasan zadatak da ih locira i liši slobode.

"Imamo jedno tijelo na nivou zemalja u okruženju u kome učestvuju i obavještajne agencije i ono se sastaje dva puta mjesečno i razmjenjuje podatke. Saradnja je izvanredna, što ranije nije bio slučaj. Ranije su pojedine policijske agencije iz BiH direktno Haškom tribunalu dostavljale podatke da se navodno neki osumnjičeni nalaze u RS. Namjera je bila da se pokaže da policija RS ne sarađuje sa Hagom i tada je policija RS morala da trčkara i provjerava te netačne informacije. Ta priča je prošla i apsolutno više niko ne postavlja pitanje o našoj saradnji“, dodaje Pena.

On je rekao da je policija RS prije mjesec i po došla do podataka da određena lica afroazijskog porijekla predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbjednost BiH i da je zato donesena odluka da se lica kojima su oduzeta držaavljanstva liše slobode i protjeraju iz BiH.

"Do sada smo zajedno lišili slobode pet ovakvih osoba i to se nastavlja. Naoružavanje je veliki problem BiH, jer i dalje ima mnogo oružja zaostalog iz rata. To oružje ide i vani, a presjekli smo trgovinu za Francusku, za Kosovo“, rekao je Pena.

On je istakao da je tehnički nemoguće da policija RS vrši nelegalna prisluškivanja, ali da se oprema za prisluškivanje može nabaviti neovlašteno i da je moguće da postoji oprema manjeg kapaciteta kod privatnih lica.

"Kažem - moguće je, jer da znamo da to postoji odmah bi bilo oduzeto“, rekao je Pena.