BiH
0

Muminović: Zakon o javnom prijevozu je smrtna presuda za GRAS

FENA
Zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj - GRAS" Amir Muminović kazao je danas novinarima da je Prijedlog zakona o javnom prijevozu u KS-u o kojem bi se zastupnici u Skupštini KS-a trebali izjasniti na današnjoj sjednici "smrtna presuda za GRAS".

Muminović je iznio stav Sindikata da se zakon treba donijeti da bi se oblast javnog gradskog prijevoza uredila, ali je problem što bi njegovo usvajanje značilo da GRAS automatski gubi sve autobuske i minibuske linije.

Također, ističe Muminović, radnici od Vlade KS-a, koja je vlasnik preduzeća, traže da se donesu odredbe koje će dovesti GRAS u situaciju da preduzeće počene poslovati pozitivno i nabavi nova vozila da bi mogli ravnopravno konkurirati na sve linije.

Kao spornu stavku u zakonu naveo je i to da se sve nadležnosti prenose na ministra saobraćaja KS-a, odnosno preskaču se i Vlada i Skupština KS-a.

"Sada se rješavaju autobuske i minibuske linije, a zakonom je predviđeno i da za tri godine i tramvajske i trolejbuske linije idu pod koncesiju", naglašava Muminović, zbog čega je i izrazio nadu da zakon danas neće biti usvojen.

Na pitanje novinara da li GRAS može trenutno održavati sve linije koje im pripadaju, Muminović kaže da već tri godine GRAS ne može održavati sve linije, a podsjeća da su radnici 2006. godine kada je bio prvi štrajk radnika upozorili da će firma doći u ovakvu situaciju.

"Jedini naš zahtjev je da građani imaju adekvatnu uslugu, ali ne možemo učiniti ništa jer su nam ruke vezane", kazao je Muminović i dodao da su ranije mjere Vlade KS-a dovele do toga da je GRAS svakog mjeseca dva miliona KM u gubitku.

Istaknuo je i da se danas obilježava godišnjica GRAS-a i umjesto da se prezentiraju nova vozila na taj dan i napredak preduzeća, GRAS je u situaciji da čeka usvajanje zakona koji će definitivno značiti "izvršenje smrtne kazne za firmu".

Budući da je resorni ministar Jusuf Bubica ranije kazao da je u ovom preduzeću potrebna sistematizacija, Muminović kaže da se sistematizacija treba raditi na osnovu 300 voznih jedinica koje je GRAS imao 2006. godine.

Zastupnici se još nisu izjasnili ni o dnevnom redu sjednice jer je u toku rasprava o preostalim tačkama dnevnog reda s prošle sjednice Skupštine KS-a.