BiH
1

Mulić: Uspješan početak normalizacije saobraćaja u KCUS-u

FENA
Tunelska saobraćajnica
Tunelska saobraćajnica
Normalizacija saobraćaja u krugu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uspješno je počela djelovanje, izjavila je glasnogovornica KCUS-a Selma Mulić.

"Situacija je vrlo dobra, a veliku zahvalnost iskazali su i brojni pacijenti KCUS-a, pozdravljajući i podržavajući ovu odluku", kazala je Mulić za Fenu.

Naglasila je da je na ovaj način omogućen slobodan pristup podzemnim i nadzemnim hidrantima, požarnim putevima, bolje komunikacijske povezanosti klinika radi prijevoza pacijenata, snabdijevanje klinika i smanjenja buke.

Mulić je dodala da svoje zadovoljstvo ne kriju ni uposlenici KCUS-a koji smatraju da je odluka za dobrobit pacijenata, a njihovo zdravlje i sigurnost je najbitnija za medicinsko osoblje.

"Odlukom se zabranjuje ulazak i parkiranje svim motornim vozilima u krug KCUS-a. To podrazumijeva zabranu ulaska u krug KCUS-a i parkiranja automobila od 7:30 i 15"30 sati radnim danima, izuzev nepokretnih i teško pokretnih pacijenata, koji će dobiti posebne dozvole za ulazak", objasnila je ona.

Naglasila je da izuzetak također čine zapolenici, oko sedam posto u svakoj organizacionoj jedinici, koji će moći parkirati privatna vozila na glavnom parkingu, na osnovu dostavljenog spiska šefova organizacionih jedinica.

"KCUS je planom predvidio otvaranje ulaza tunel DIP-a namijenjenog za pacijente i posjetioce prema savjetovalištima u periodu od 7:30 do 15:30 sati", najavila je.

Mulić je dodala da je planom predviđen nesmetan ulaz i izdavanje posebnih dozvola za ulazak i parkiranje vozila u krug KCUS-a za nepokretne i teško pokretne pacijente i to pacijente Klinike za ortopediju i traumatologiju koji će koristi ulaz s Glavne kapije, pacijente Klinike za fizijatriju i rehabilitaciju te pacijente Neurološke klinike koji će ulaziti na kapiju III, ulaz od naselja Breka.

"Uposlenici u pripravnosti i dežurno osoblje poslije redovnog radnog vremena moći će nesmetano ulaziti ličnim vozilom u krug KCUS-a subotom, nedjeljom kao i praznicima", objasnila je.

Odredbe ove odluke, potcrtala je Mulić, ne primjenjuju se na dislocirane klinike izvan kruga KCUS-a i to Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju, Klinika za vaskularnu hirurgiju, Pedijatrijska klinika, Klinika za porodiljstvo, Klinika za ginekologiju i Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu Podhrastovi.