BiH
62

Muka vam je od napasnika na ulicama? Pridružite se Hollaback pokretu u BiH

Piše: M. B.
Mnogi građani svakodnevno doživljavaju različite neprijatnosti na ulicama gradova BiH. Vulgarna dobacivanja, zvižduci, trljanja intimnim dijelovima tijela o druge putnike u sredstvima javnog prijevoza, dodirivanje i hvatanje za intimne dijelove tijela, sve to spada u ulično nasilje.

Upravo zbog toga u BiH je nastao pokret Hollaback, čiji je glavni cilj borba protiv uličnog nasilja kao rodno uvjetovanog nasilja. Ovim činom naša država se priključila Internacionalnom pokretu Hollaback, koji je pokrenut 2005. godine u New Yorku.

"U decembru sam aplicirala na njihovu stranicu pričom o uličnom uznemiravanju, koju sam sama doživjela. Uzimajući u obzir vlastito dugogodišnje iskustvo u polju ženskih prava, moja aplikacija je prihvaćena. BiH, odnosno grad Sarajevo, dodat je na listu za trening i ja sam u januaru počela slušati predavanje i polako se organizovati", rekla je za Klix.ba Maksida Kravić, osnivačica pokreta Hollaback za BiH.

Na ovom projektu trenutno radi pet članova i veći broj volontera iz raznih dijelova BiH. Krajnji cilj Hollaback pokreta je zaustavljanje uličnog nasilja i uznemiravanja u čitavom svijetu.

"Objavljivanjem priča na našoj stranici podižemo svijest našeg društva o ozbiljnosti i rasprostranjenosti uličnog nasilja i uznemiravanja, pružamo virtuelnu podršku žrtvama – klikom na "Zelenu tačku" poručujemo žrtvi da nije sama, a i drugima da reaguju, te podržavamo i ohrabrujemo razbijanje šutnje o seksualnom uznemiravanju i napastvovanju na javnim mjestima. Naš doprinos će dalje pomoći cjelokupan uspjeh Hollaback međunarodnog pokreta, a time BiH postaje dio svjetske mreže za borbu protiv uličnog uznemiravanja i nasilja", istakla je Kravić.

BiH Hollaback tim je spreman raditi kako bi se ulično nasilje zaustavilo i na ulicama naših gradova. Uspjehu koji je ovaj pokret napravio u svijetu za kratak period, nadaju se i u našoj državi.

"Zasad smo napravili web-stranicu, gdje ćemo prikupljati pritužbe na ulično uznemiravanje.Također, napravili smo svoje stranice na Facebooku i Twitteru, kroz koje ćemo dodatno informisati javnost o uličnom uznemiravanju i nasilju i povezivati se sa svijetom. Ponosni smo na svoj prvi projekt 'Why I Hollaback? Zašto Reagujem na ulično nasilje', gdje smo učestvovali svojim citatom i slikom u kampanji glavnog ureda u prikupljanju sredstava. Aktivnosti koje se planiraju u lokalnoj zajednici su savjetovanje, partnerstvo i direktne akcije", rekla je Kravić.

Na stranici Hollaback se nalaze priče iz BiH. Prikupljene su od osoba koje su doživjele ili bile svjedoci nekog oblika uličnog uznemiravanja i nasilja.

"Osim moje priče, tu je i priča moje najbolje prijateljice, naše članice, koju je fizički napao nepoznat momak na ulici, jer je odbila ući u auto s njim. Uvijek smo željele nešto uraditi po tom pitanju, progovoriti javno o tome i Hollaback nam je sada dao šansu", kaže Kravić.

Sve osobe koje su doživjele neki vid uličnog uznemiravanja ili nasilja, ili su bile njegovi svjedoci, mogu se javiti članovima ovog tima. Prema svjetskim statistikama, u 91 posto slučajeva uličnog uznemiravanja žrtve su žene i LGBT osobe, pa se inicijativa Hollaback uglavnom obraća njima.

"Uzimajući u obzir da ulično uznemiravanje i nasilje idu i prema drugim kategorijama stanovništva, obraćamo se svima i ohrabrujemo ih da podijele svoju priču s nama te time doprinesu suzbijanju uznemiravanja i nasilja na javnim mjestima", rekla je Kravić.

Osim redovnih aktivnosti prikupljanja priča o uličnom uznemiravanju, Hollaback članovi rade istraživanja, daju prijedloge, dijele iskustva, prenose dešavanja s Međunarodnog nivoa i postavljaju ih na stranicu.

"Sposobni ste? Trebamo vas. Mi smo u potpunosti volonterski pokret i potrebna nam je svaka pomoć. Organizatori događaja, DJ-evi, tekstopisci, grafički dizajneri, umjetnici… svi ste nam dobrodošli", poručila je Kravić.

Hollaback tim trenutno radi na projektu "ChalkWalk" odnosno "Šetnja sa kredama", u okviru kojeg će obilježiti mjesta u gradu gdje se, prema prikupljenim pričama, desilo nasilje.

"Trenutno smo u procesu dobijanja dozvola. Što se tiče promocije, učestvujemo na studentskim sajmovima, a napravit ćemo Opening Party s ciljem upoznavanja javnosti o postojanju Hollaback pokreta u gradu i prikupljanja sredstva za dalje projekte", rekla je Kravić.

Ovaj pokret je do sada dobio podršku Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Fondacije Lokalne demokratije, Infouhousea, Fondacije CURE te Likovne akademije u Sarajevu.