BiH
13

Mujo Hadžiomerović: Ustavni sud RS je produžena ruka politike

Piše: N. N.
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud RS danas je donio odluku da raspisivanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS-u nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, za Klix.ba kaže kako su oni ovakvu odluku očekivali.

"To je jedna potpuno očekivana odluka", kaže na početku razgovora za Klix.ba Hadžiomerović. Ustavni sud RS do sada je odbio sve apelacije Kluba Bošnjaka.

"Poslije objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku to je osnov za podnošenje apelacije pred Ustavnim sudom BiH. To je ono što nam je sada, u pravnom smislu, činiti. Mi smo spremni za to i idemo dalje", navodi Hadžiomerović.

Iz dosadašnjeg iskustva sa sličnim apelacijama pred Ustavnim sudom BiH Hadžiomerović očekuje da će biti donesena privremena mjera o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma.

Hadžiomerović kaže da su oni svjesni da Dodik raspisivanjem referenduma želi dobiti određene ustupke, prije svega u procesu strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

"Ako treba vršiti reformu pravosuđa u BiH onda prvo treba reformirati Ustavni sud RS-a. On je sada produžena ruka zvanične politike", zaključuje Hadžiomerović.