Vlada FBiH
0

Mujezinović zatražio reviziju prava boraca

Sarajevo-x.com
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović danas je od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zatražio da, u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima, počne reviziju svih korisnika prava ostvarenih po propisima iz oblasti boračko-invalidske zaštite i po osnovu povoljnijih uvjeta penzionisanja.

Ove mjere su rezultat potrebe da se u utvrđenim rokovima realiziraju obaveze koje za Vladu FBiH proističu po osnovu stand by aranžmana BiH sa MMF-om, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH.

U pismu se precizira da reviziju treba početi kontrolom rješenja onih korisnika koji su po ovim propisima posljednji uvedeni u pravo.

  Premijer Mujezinović je danas uputio pismo i Federalnom i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova sa zahtjevom da mu se, do 7. 8. ove godine, stave na raspolaganje podaci o neto plaćama policijskih službenika svih činova, kao i neto plaćama državnih službenika i namještenika Federalnog i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i uprava policije.

  Traženi pregledi podataka neophodni su radi sagledavanja ukupnog stanja o plaćama policijskih službenika u Federaciji BiH i preduzimanja daljnjih koraka u ovoj oblasti.

  Od svih federalnih ministarstava premijer Mujezinović je, također danas, zatražio da, u skladu sa zaključcima sa 108. sjednice Vlade FBiH, blagovremeno završe detaljne analize pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, kako bi se sagledale objektivne potrebe u broju i strukturi uposlenih ( službenika i namještenika) u organima uprave i, na toj osnovi, preduzele mjere u cilju racionalizacije, stoji u saopćenju.