FBiH
0

Mujezinović uputio pismo premijerima kantona

Sarajevo-x.com
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je danas pismo premijerima svih deset kantona u FBiH, u kojem se kaže:

“U nemogućnosti da se, zbog korištenja godišnjih odmora većine kantonalnih premijera, održi kolegij Premijera Federacije BiH i federalnog ministra finansija sa kantonalnim premijerima i kantonalnim ministrima finansija, podsjećam vlade kantona na obavezu da, u što kraćem roku, dostave svoje saglasnosti na Anex Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH, koji je vladama kantona ranije proslijeđen od strane Federalnog ministarstva pravde, čime će se ispuniti jedan od uslova daljnje realizacije Stand by aranžmana zaključenog sa Međunarodnim monetarnim fondom.

  Istovremeno Vas podsjećam na obavezu donošenja izmjena i dopuna budžeta kantona i obavezu donošenja zakona o načinu ostvarivanja ušteda u kantonima.

  Potrebno je da, u što kraćem roku, usvojite i Federalnom ministarstvu finansija dostavite navedene dokumente. Napominjem da izmjene i dopune budžeta, a u skladu sa preuzetim obavezama, trebaju u potpunosti ispoštovati utvrđene mjere štednje, i to:

  - plaće, 10% umanjene od ukupne mase iz mjeseca decembra 2008.godine;

  - naknade za korištenje godišnjeg odmora (regresa), u visini od 50% od prosjećne plaće u Federaciji BiH;

  - naknade za ishranu (topli obrok), u toku rada u iznosu od 1% od prosjećne plaće u Federaciji BiH.
  Preporučujem da se naknade za rad u komisijama ne isplaćuju državnim službenicima i namještenicima, koji su dužni te poslove obavljati u okviru svog radnog mjesta i radnog vremena.

  Nakon što Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdi da su ispoštovane sve preuzete obaveze, ovlastit će Premijera i dopremijere Federacije BiH da izvrše uplatu pripadajućih tranši prema kantonima.

  Do ispunjenja ovih uslova Federacija BiH će, onima koji plaću dobijaju iz Budžeta Federacije BiH, isplaćivati aktontaciju plaće, u skladu sa gore pomenutim uslovima, što sugerišem i vladama kantona.

  Želim još jednom ukazati Vam na ozbiljnost i potrebu hitne realizacije preuzetih obaveza, s obzirom na upozorenja koja dobijamo od strane Međunarodnog monetarnog fonda“, navodi se u pismu federalnog premijera Mujezinovića upućenog premijerima kantona.