BiH
0

Mujezinović sutra sa predstavnicima boračkih udruženja

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Predstavnici Vlade Federacije BiH, na čelu s premijerom Mustafom Mujezinovićem, predstavili su danas u Mostaru predstavnicima boraca mjere čiji je krajnji cilj ispunjenje uslova za dobivanje treće tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i kredita Svjetske banke.

Konkretan dogovor nije postignut, a razgovori se nastavljaju sutra u Sarajevu.

"Mjere koje smo predložili su usklađivanje svih primanja korisnika federalnog proračuna s inflacijom, a ne s prosječnom plaćom kao do sada, i uvođenje koeficijenta u slučaju da nema dovoljno sredstava. Nadamo se da ako dobijemo kredite MMF-a i Svjetske banke da u 2010. godini ti koeficijenti uopće neće biti potrebni", izjavio je nakon sastanka Mujezinović.

Dodao je kako svima treba biti jasno da je 26. veljače krajnji rok za ispunjavanje svih uvjeta, nakon kojega će se MMF-a povući, ako potrebni zakoni ne budu usvojeni, a Federacije će ostati bez više od 300 miliona maraka, što će u pitanje dovesti isplatu svih stavki u federalnom proračunu.

Predstavnici udruga ponovili su da se i dalje ne slažu s uvođenjem imovinskog cenzusa za boračku populaciju, te predlažu uvođenje općedruštvenog cenzusa za sve proračunske korisnike.

"Izloženi smo strahovitom pritisku. Nas se optužuje da mi kočimo kredit MMF-a i da ne želimo zaštiti siromašne, a upravo je obrnuto: zar ne bi trebali ljudi koji imaju tri, pet ili deset hiljada maraka plaće snositi najveći teret krize?", upitao je predsjednik Saveza udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH Dževad Radžo.