Da li je oštećen budžet FBiH?
0

Mujezinović neupućen u predmet Branković

Sarajevo-x.com
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
August Janček, federalni pravobranilac, jučer tokom suđenja Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću, optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti, u sarajevskom Kantonalnom sudu nije se izjasnio da li je kupovinom stana Brankoviću oštećen budžet Federacije BiH. Janček je kazao da se ni Vlada Federacije BiH još uvijek nije izjasnila o tom pitanju.

Pozvali smo Mustafu Mujezinovića, premijera Federacije BiH, i upitali ga da li je dobio spis.

"Niko me nije obavijestio da Vlada Federacije BiH uopće treba da se izjasni po tom pitanju niti su mi dostavljeni bilo kakvi spisi ili dopisi. Ni jedna od službi Vlade Federacije BiH, također, me nije obavijestila da smo dobili bilo kakav dopis“, kazao je Mujezinović.

Janček, pak, tvrdi da je Vladi Federacije BiH još prije deset dana poslao dopis.

"Vjerovatno je dopis u nekoj od službi Vlade FBiH“, kazao je Janček.

Inače, iako se i Federalno pravobranilaštvo bez obzira na Vladu Federacije BiH treba izjasniti o tome da li je budžet oštećen, Janček to tokom svjedočenje nije uradio jer je, prema njegovim riječima, odluka Pravobranilaštva da će se tek nakon okončanja procesa izjasniti da li je budžet Federacije BiH oštećen, i da li će tražiti odštetu.

Prema optužnici, bivši premijer FBiH Bičakčić i tadašnji direktor "Energoinvesta“ Nedžad Branković, zloupotrijebili su položaje te su Brankovićev stan na Ciglanama kupili novcem Vlade FBiH i "Energoinvesta". Tom transakcijom budžet FBiH oštećen je za 114.000 KM, a "Energoinvest" 150.000 KM. Nakon toga Branković je taj stan otkupio certifikatima čija je vrijednost iznosila 920 KM.

Jusuf Zahiragić, direktor Sektora za pravne poslove u "Energoinvestu“, koji je također jučer svjedočio u svojstvu svjedoka predstavnika oštećene firme "Energoinvest“ kazao je da se "Energoinvest“ ne smatra oštećenim, te da ne traži krivično gonjenje Brankovića, niti će tražiti odštetu.