Vlada FBiH
0

Mujezinović iz medija saznao o ostavci Obhođaša

FENA
Federalni premijer Mustafa Mujezinović izjavio je danas Agenciji FENA da je iz medija saznao o jučerašnjem podnošenju ostavke federalnog ministra prostornog uređenja Salke Obhođaša.

Ako se izuzmu ranije najave, ministar premijera nije obavijestio o ovoj svojoj odluci, proizilazi iz Mujezinovićeve izjave.

S obzirom na to da je Obhođaš na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade imenovan za člana radne grupe koja treba da se pozabavi spornom Vladinom odlukom o prostornim rješenjima za jedan dio trase kridora 5-C, premijer kaže da ministar treba da participira u radu tog tijela sve dok njegova ostavka ne bude prihvaćena, ako uopće i bude odobrena.

Premijer Mujezinović, na pres-konferenciji održanoj jučer nakon sjednice Federalne vlade, kazao je u jednom trenutku novinarima da je ministar Obhođaš otišao sa sjednice i najavio da se neće vraćati.

Premijer nije ostavio jasan utisak da je riječ o ostavci, a nakon toga je u večernjim satima televizija objavila da je Obhođaš podnio ostavku predsjednici Federacije BiH i njenim zamjenicima.

Odluka Federalne vlade o trasi koridora 5-C, odnosno prostornom rješenju za rutu koja kroz Hercegovinu vodi prema južnoj granici BiH, odnedavno je predmet sporenja u Federalnoj vladi.

Kriza se manifestovala pretprošle sedmice kada su petorica ministara iz stranaka s hrvatskim predznakom najavili da do daljnjeg neće učestvovati u Vladinom radu jer su grubo preglasani, iako su se protivili odluci kojom se, prema njihovom obrazloženju, mimo pravila struke i volje područnih lokalnih zajednica, mijenja već utvrđena trasa koridora kroz Hercegovinu i to se pomjera na nekim mjestima i za 500 metara.

Nakon toga je jučer prvi put održana sjednica Vlade, a hrvatski ministri su učestvovali u njenom radu.

Premijer Mujezinović je poslije zasjedanja kazao novinarima da je formirana radna grupa koja će konsultovati eksperte i pozabaviti se ekonomskim, ekološkim i drugim aspektima sporne Vladine odluke o prostornom rješenju rute kroz Hercegovinu.

U međuvremenu, do 30. septembra će biti zaustavljeno upućivanje te odluke na raspravu u Parlament, dodao je premijer.

Kako su novinari prije oficijelnog početka pres-konferencije imali neprovjerena saznanja da je ministar Obhođaš otišao sa sjednice Vlade, premijer je na njihova pitanja o mogućim uzrocima tog ministrovog postupka, između ostalog rekao: "Ne znam. Mislim da se naljutio jer je bio predložen za predsjednika radne grupe". Nakon toga se premijer obratio na način koji je djelovao kao da ne sumnja u Obhođašev povratak.

Ministar Obhođaš je, pak, uputio pismo predsjednici FBiH i njezinim zamjenicima i podnio ostavku, objavljeno je u večernjim satima na televiziji.

Kako je javljeno, u pismu je naveo da ne želi sudjelovati u nakani da se trajno uništi povijesno gradsko područje Blagaja i Počitelja koji su proglašeni nacionalnim spomenikom.

Priložio je i pismo Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koja je zaključila da idejni projekt autoceste na koridoru 5-C kroz Počitelj i Blagaj nije prihvatljiv jer bi imao utjecaj na okoliš i nacionalne spomenike.