BiH
0

Mujezinović i Harbinja posjetili Kakanj, Vitez i Busovaču

FENA
Federalni premijer Mustafa Mujezinović i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja posjeti su danas Kakanj, čime su ozvaničili početak velike akcije čišćenja obala rijeke Bosne.

Mujezinović i Harbinja u pratnji općinskog načelnika Mensura Jašarspahića obišli su obalu Bosne u naselju Bilješevo, gdje je grupa od 50 aktivista radila na uređenju priobalnog pojasa.

„Ovo je jedan od prvih rezultata formiranja Fonda za zaštitu okoline kojeg smo godinama čekali. Princip zagađivač - plaća, treba da bude princip u društvu, koji će nas dovesti u situaciju da ne bude nerazgradivih materija u prirodi, da nema divljih deponija i da imamo čiste obale. To je u interesu svih građana“, izjavio je federalni premijer Mujezinović koji je napomenuo kako je Fond za zaštitu okoliša FBiH za kratko vrijeme od formiranja opravdao očekivanja.

Prvom fazom Projekta čišćenja obala vodotoka u FBiH planirano je da se obuhvate dijelovi rijeka Bosne i Lašve s ukupnom dužinom od oko 100 km.

Direktor Fonda Safet Harbinja izjavio je, kako je cilj projekta čišćenja obala rijeka Bosne i Lašve od otpadnog materijala koji je zaostao nakon poplava u periodu januar-mart 2010. godine, kao i preventivno djelovanje i očuvanje voda, riječnih tokova, njihove flore i faune.

Nakon Bilješeva, federalna delegacija posjetila je Vitez i Busovaču, gradove u kojima se, uz Kakanj, Visoko i Zenicu, implementira Projekat čišćenja obala vodotoka.

Vezani članci