Dan osoba s invaliditetom
0

Mujezin: Slijepi se neće moći obrazovati ako im zatvorite Biblioteku

FENA
Zatvaranje Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe BiH, koja je radila u ratnim godinama i sačuvala građu od 1978. godine, bilo bi poražavajuće za te osobe, kazao je danas u Sarajevu inicijator pravog regionalnog portala za osobe oštećenog vida i slabovidne osobe Amir Mujezin.

"Nemam mogućnosti da se obrazujem na drugi način osim kroz ono što Biblioteka proizvede, a za to vrijeme ti ljudi rade kao entuzijasti i bez plata što je apsurd", dodao je.

Po njegovom mišljenju, ako bi se zatvorila Biblioteka, osobe oštećenog vida i slabovidne osobe mogle bi se definitvno otpisati.

"Ako biste ukinuli ono malo samopouzdanja koje ove osobe dobivaju obrazujući se u Biblioteci, uzet ćete im identitet", istaknuo je Mujezin.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić najavio je da će se učiniti sve na nivou države, entitetskih vlada i kantonalnih organa vlasti da se vrati ovim osoba ono što su imali.

"Državna ministarstva civilnih poslova te komunikacija i prometa u narednih nekoliko mjeseci pripremit će jasan operativni plan za vraćanje onoga što su ove osobe imale putem Biblioteke", istakao je Hadžić.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a pitanje rada ove biblioteke aktuelno je dugi niz godina jer njen pravno-statusni položaj, kao i svih sedam ustanova kulture od državnog značaja, nije riješen, a samim tim i finansiranje, zbog čega je dovedeno u pitanje funkcioniranje ove ustanove.

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom većim od 17 hiljada bibliotečkih jedinica i dva savremena tonska studija za snimanje knjiga i časopisa te Brajevom štamparijom. Knjižni fond koristi 1.158 osoba oštećenog vida i slabovidnih osoba u BiH i zemljama regije te šire.